Álláskeresők ingyenes utazása: további részletek derültek ki

A budapesti Városigazgatási Főosztály kiszámolta, hogy milyen pénzügyi hatása lenne a budapesti nyilvántartott álláskeresők ingyenes tömegközlekedésének. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester ígérte meg a választásokat követően.
Szász Péter, 2019. december 6. péntek, 11:59
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Számításaikhoz a 2018 végi álláskeresői létszámadatot veszik alapul, amely 14 301 fő volt.

Piackutatási adatok szerint egy utas átlagosan 10,78 bérletet vásárol évente, amelynek ára közel 103 ezer forint. Ha valóban minden álláskereső élne a lehetőséggel, akkor 1,46 milliárd forintos bevételkieséssel lehetne számolni - olvasható a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére készült előterjesztésben.

Ennél azonban sokkal életszerűbb, ha havonta egy 10 darabos gyűjtőjeggyel számolnak, amelynek ára 3000 forint. Ebben az esetben a kiesés 515 millió forint.

Egy harmadik számítás abból indul ki, hogy 2018-ban a teljes budapesti lakosság negyede rendelkezett teljes árú bérlettel. Ha feltételezzük, hogy ez az arány érvényes az álláskeresőkre is, akkor a kiesés 355 millió forint lehet.

Eszerint a díjkiesést a városháza 355 millió és 1,46 milliárd forint közé teszi.

A tervek szerint bevezetnek majd egy új igazolást, amelyet a BKK kijelölt értékesítései helyein lehet majd átvenni. Az új bérletek 2020. január 1-től érkezhetnek, ha a közgyűlés rábólint a javaslatra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2019.12.06 20:50

Az meg aki állami jövedelmet kap az nem fizet semmit köszönhetően Horn Gyulának, de az álláskereső, a tanköteles korú meg fizet?
Számoljátok már ki a nem fizető utasok elmaradt költségét! A TB járulék amit befizettek nem tartalmazta a közösségi közlekedés ingyenességét. Ha legalább a járművek kitakarításhoz fizetnének havi 1000 Ft hozzájárulást, no az akkor mennyi lenne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html