Egy cselekvési terv alapján jogszabály módosításokat kezdeményeznek támogatásukra pedig petíciókat, demonstrációkat, aláírásgyűjtéseket fognak szervezni - mondta Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke. A közműszolgáltatóknál az állami tulajdon növelése és a hatósági árszabás miatt a külföldi tulajdonosok komolyan visszafogták a beruházásaikat Magyarországon, ami elbocsátásokkal is együtt jár.

A villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 22 ezer ember dolgozik. Közülük több mint tízezren külföldi tulajdonú vállalatnál, amelyek "ha tudják, hogy tíz év múlva nem lesznek itt, akkor leállnak még a karbantartással is", amivel jelentősen romolhat a létesítmények állaga, az üzembiztonság.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke szerint a gáziparban a rezsicsökkentés miatt csaknem ezer embert bocsátottak el az elmúlt években.

Sztrájk egyelőre nem lesz

Szilágyi József szerint a legfontosabb céljuk, hogy kerüljenek ki a Munka törvénykönyvéből a köztulajdonra vonatkozó rendelkezések, mivel e szabályok akadályozzák, hogy a munkavállalók a törvénykönyvben foglaltnál előnyösebb alkukat tudjanak kötni a köztulajdonú munkáltatókkal.

Vissza kell szerezni a sztrájk jogi lehetőségét is, mivel a most hatályos törvény nem teszi lehetővé, hogy jogszerűen lehessen sztrájkot szervezni e cégeknél. Nagy a kockázata annak, hogy a bíróság utólagosan jogellenesnek minősíti a munkabeszüntetéseket, aminek elbocsátás is lehet a következménye - mondta.

Az összefogás kezdeményezői a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ).