Az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében az elhullott állat tetemének tulajdonosa saját költségén köteles annak elszállításáról, ártalmatlanná tételéről gondoskodni, ha a tulajdonos ismeretlen, akkor ugyanez belterületen az önkormányzat, közúton pedig a közútkezelő feladata - olvasható a cikkben.

Ha valaki tetemet lát az úton, értesítse a közútkezelőt. A hívást követően, a KRESZ alapján, az értesítő félnek a helyszínen kell maradnia a rendőrség vagy a közútkezelő kiérkezéséig.

Ha valaki maga vadat (vaddisznót, őzet, szarvast) ütött el, érdemes a rendőrséget értesíteni, akik szólnak az illetékes vadásztársaságnak. Mivel a vad egy vadásztársaság tulajdonába tartozik, így azt magunk ne szállítsuk el, mert az illetéktelen eltulajdonításnak minősül - olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.

Ha ismert az állat tulajdonosa, akkor ő fizet

"Általánosságban elmondható, hogy a közutakon elütött vadállatok elszállításával kapcsolatban a területileg illetékes vadásztársaságok jogosultak eljárni, az egyéb állati tetemek elszállításáról és helyének fertőtlenítéséről az engedéllyel rendelkező, szerződött szakvállalkozók a bejelentés után meghatározott időn belül gondoskodnak" - írta a lapnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

"Településen belüli elütött állatok tetemének elszállításában az önkormányzat az illetékes. Útellenőri szolgálatunk meghatározott terv és gyakoriság alapján járja be a 32 ezer kilométeres közúthálózatot, ettől függetlenül a közúton elütött állatok tetemeinek helyét a területileg illetékes megyei diszpécserszolgálatnál is bejelenthetik a közlekedők. Havonta megyénként néhány tucat esetről szerzünk tudomást, amelyben vadállatok és elkóborolt háziállatok is vannak" - közölte a Magyar Közút.

Az útellenőrök a balesetek elkerülése érdekében a tetemet az árokban vagy az útpadkán helyezik el, a helyét táblával jelzik, hogy azt az elszállítást végző megtalálja. Háziállatok esetében az állat tulajdonosa köteles a felmerült járulékos költségeket az önkormányzatnak vagy a közút kezelőjének megtéríteni - az állat tulajdonosát egy kutya esetében például a chip, vízibivaly esetében a krotália alapján tudják megtalálni.