"A hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt. A Nemzeti Népegészségügy Központ javasolja, hogy a mogyoró, az éger, vagy a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól" - írták a bejegyzésben, amint azt a portál észrevette.

A következő napokban, a visszatérő hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés és jellemzően az alacsony-közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el.

QP | Quality Placement

A meteorológiai előrejelzés alapján a jövő héten sem várható tartósan fagyos idő, így várhatóan fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása.

A pollenallergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő pollenjelentése Polleninformációk címen.

A helyzet szokatlanságát mutatja az is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat pollenkoncentráció-méréseiről nincsenek is adatok. Az OMSZ pollenhelyzetről szóló jelentést, illetve adatokat március 1. és október 31. között jelenít meg általában a honlapján.

Magyarországon elmarad az allergiások aránya az európai átlagtól, de fokozatosan nő a számuk, és egyre több allergiagyógyszer fogy. A 2019-es becslések szerint minden hetedik ember szénanáthás.

Az allergiásoknak rossz hír, hogy a jövő hét második felében további felmelegedésre, tavaszias időjárásra van kilátás.