Alma-botrány: így állunk most

Elkezdődött az ipari alma beszállítása a vajai Döhler Vaja Kft. feldolgozóüzemébe, miután az almatermesztők megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 28. kedd, 13:37
Fotó: Reuters

A többi feldolgozóval azonban még nincs egyezség, ezeken a helyszíneken folytatódnak a gazdademonstrációk - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szakmai titkára az MTI érdeklődésére kedden.

Cseh Tibor András tájékoztatása szerint a Döhler kedden kilogrammonként húsz forintot kínált a szabolcsi almatermesztőknek, ami jóval magasabb ár, mint a vásárosnaményi Austria Juice által korábban tett, irányadó 13 forintos ajánlat. (Ezért 13 forint a léalma felvásárlási ára.)

A 12 százalékos kompenzációs felárral együtt bruttó 22 forintot ad a vajai üzem a léalmáért - tette hozzá a szakmai titkár. Mint mondta, a többi léüzemmel továbbra sincs megállapodás, velük szemben folytatódnak a demonstrációk. A tüntetések miatt - a Döhler kivételével - az összes feldolgozó áll, vagyis az Austria Juice Kft. vásárosnaményi és anarcsi, a Rauch Hungária Kft. nyírmadai és az Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. mátészalkai üzemébe sem szállítanak ipari almát a gazdák.

Ezek előtt az üzemek előtt továbbra is demonstrálnak a gazdák, akik közül hétfőn már több ezren tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak ellen - jegyezte meg Cseh Tibor András, hozzátéve, a tárgyalások folytatódnak a gazdák és a feldolgozó képviselői között.

A szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. augusztus elején kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák szerint ez az ár rendkívül alacsony, a tüntetésekkel azt szeretnék elérni, hogy a feldolgozók legalább 25 forintra emeljék fel a léalma árát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 00:49

Nesztek EU, piacgazdaság, kapitalizmus, rászedett ostoba birkák. Most majd saját saját károtokon tanuljátok meg hogy egy ócska, kifosztott, kizsigerelt éhbéres gyarmat lettünk az EU-Kánaán, a bécsi cukrászda meg sokminden más ígéretével amikkel alaposan rászedtek benneteket, ostoba birkák, az EU-Kánaánból csak kifosztott, gyarmati sorba taszított országunk és éhbéres, koldusbotra juttatott, fehérnégerként robotoló kizsigerelt, lenézett népünk maradt. Erre szavaztunk mikor az EU-ra szavaztunk, mi rászedett ostoba birkák?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.28 13:47

Döhler, Austria juice, Rauch... Nesztek EU, nesztek globalizmus, rászedett birkák...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html