Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt -Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - kezdi cikkét a lap, amelyből kiderül, hogy a problémának több gyökere is van: az egész európai piac telített almával, az áruházláncoknál kicsi rá a kereslet, míg az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.

A szokásosnál viszont nagyobb mennyiség van a hűtőházakban, amiből néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca -  mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Az európai piac telítettsége miatt a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs. Ott viszont csak akciókban kelnek a gyümölcsök, nagyon nyomott áron.

Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a léüzemeknek próbálják eladni az almát, de csak az értékesítési hajlandóság alsó határáig lenyomott, kilogrammonkénti nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni. Valamint súlyosbító tényező a már említett nagy arányú minőségromlás is.

A lap idézi a World Apple & Pear Association adatait, amelyek szerint február elején még több mint 1,2 millió tonna étkezési alma volt a lengyel hűtőtárolókban, miközben tavaly ugyanekkor 660 ezer tonnás készlet volt raktáron. A teljes európai raktárkészlet 3,82 millió tonna volt február elején, míg egy évvel korábban csak mintegy 2,4 millió tonna étkezési alma volt a hűtőkamrákban.

A hazai burgonyapiac is válság közeli helyzetben van.