Se olcsón alma, se körte nem lesz idén a boltokban

Almából negyven-ötven, míg körtéből ötven-hatvan százalékkal kevesebb terem idén Magyarországon, ráadásul Európában is rosszabb a hozam. A boltokból így biztosan eltűnik az olcsó gyümölcskínálat.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 5. szombat, 08:53
Fotó: Pixabay

Európában is az átlagosnál gyengébb almatermelésre lehet számítani, így idén kieshet a piacról az olcsó, helyettesítő import, ami azért is baj, mert Magyarországon még a külföldinél is rosszabb terméshozamra lehet számítani: almából 40-50 százalékkal kevesebbet takaríthatnak be, körtéből fele annyit, vagy 60 százalékkal kevesebbet - írja a Magyar Hírlap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az idén háromszáz-háromszázötvenezer tonna alma teremhet hazánkban, amiatt, hogy tavasszal nagyon sok, térségenként tizenöt-tizennyolc fagyos éjszaka volt, március 22-től május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket. A károkat a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte. A negatív időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak az alma- és körtetermésben. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol abszolút nincs szüretelhető termés. Nincsenek markáns különbségek a termőtájak között, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés.

A lakosság almafogyasztása fejenként évente tizenkét és tizenöt kilogramm körül alakul Magyarországon, ami nagyjából megfelel vagy kicsivel alatta van az európai átlagnak. Ezt az igény most nem lehet lefedni a magyar terméssel, de a meghatározó európai almatermelő országokban is tapasztalható terméskiesések miatt most külföldről is keresik a magyar étkezési almát, emiatt a magyar termelők exportpozíciói idén az átlagosnál kedvezőbbek lehetnek.

De helyette olcsóbb külföldi almát nehéz lesz szerezni: Európában is az átlagosnál rosszabb termés van. Kérdés, hogy a lengyel importtal az árak csökkenthetők-e a boltokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.05 23:35

amíg krumpli van, minden van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.09.05 22:12

@europeer:
A tavalyi készlet már nem lesz jó decemberen vagy januárban. Egy év alatt sokat veszít a víztartalmából.
Nálam is alig volt alma. Akkor jött egy pár napos fagy amikor virágzott.
Tavaly leszedtem egy fáról kb. 80kg-ot. Nem győztem rétest sütni és almapürét készíteni, hogy nem dobjam ki (ételt nem szeretek kidobni ezért inkább feldolgozom) kizárólag saját szükségletre. Idén még 5kg-ot sem tudtam leszedni.
Volt olyan almafám amin 1db sem volt.
A körtefáimon is csak mutatóban volt körte. Nem is készítettem befőttet sem.
Ilyen a természet néha megtréfál.
Az ember majd változtat a szokásain. Mindig abból kell többet fogyasztani amiből sok van és az ára is elfogadható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.05 10:18

A sajtónak nem kellene támogatni a síró és árdrágító termelőket, már az is sok, hogy pénzzel támogatjuk ezeket.
El kell venni tőlük a termőföldeket, és olyanoknak kiadni, akik termelnek és eladják, nem a pénzt nyelik és drágítanak. A sajtó teret ad a folyamatos sírásuknak és hazugságaiknak.
Példa a sokból:
Dugig vannak a raktárak almával Európában 2019.04.30.
Lengyelországban és Olaszországban még mindig több mint 1-1 millió tonna van a tárolókban, magasak a friss alma raktárkészletek Európában. Közben pedig Oroszország korlátozza a fehérorosz frissalma- és frisskörte-exportot.
cikk: https://www.magro.hu/agrarhirek/dugig-vannak-a-raktarak-almaval-europaban/
-----------
Tehát van alma dögivel, csak a rohadékjai olyan drágán tartják, hogy nem tudja megvenni a nép.
-------------
Tele vannak az almatárolók
Ősz óta alig fogyott az étkezésre szánt gyümölcsből.
2019. január 20. vasárnap ? 10:24
https://www.agrotrend.hu/piac/elelmiszergazdasag/tele-vannak-az-almatarolok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html