Alma-sztrájk: rendeződni látszik a helyzet

A felvásárlók és a termelők megegyezését követően, csütörtökön megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 30. csütörtök, 12:49
Fotó: Reuters

Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt, hiszen a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 forintos felvásárlási árat, az elmúlt három hét tüntetései és a tárgyalásai eredményeként, sikerült nettó 20 forintra felemelni - mondta Bakti János, a gazdademonstrációk főszervezője a termelők, a megyei kormányhivatal, az agrárkamara és a térségi országgyűlési képviselők részvételével tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bakti János közölte, a cél egy olyan "minimál ár" kiharcolása volt, amely szezon végéig kitart, és ennél kevesebbért ne vásárolják fel a feldolgozók az ipari almát. Az induló árhoz viszonyítva 54 százalékos emelkedést sikerült elérni a felvásárlási árban, ez pedig azt jelenti, hogy - az előrejelzések szerinti 500 ezer tonnás léalma-terméssel számolva - mintegy 3,5 milliárd forint maradt a magyar gazdák zsebében - fogalmazott a főszervező.(Mi lesz idén a szőlővel?)

Az Austria Juice Kft., a Döhler Vaja Kft. és a Rauch Hungária Kft. kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől. Az Austria Juice a szerződéssel rendelkező, rezisztens almafajtát termesztő gazdáknak 22 forintot fizet.

Bori Vilmos, a Vásárosnaményi Gazdakör elnöke, a demonstrációk egyik szervezője az MTI kérdésére elmondta, a mátészalkai székhelyű Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. egyelőre nem hirdetett árat, a társaságnál még zajlanak az egyeztetések, de a gazdademonstrációk már minden helyszínen befejeződtek.

A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek abban, hogy az idei "almacsatát" az összefogás segítségével ugyan megnyerték a gazdák, de a léalma és az étkezési alma értékesítése területén számos megoldandó probléma van. Bori Vilmos szerint a legfontosabb feladat a jövő szezontól a hossztávú termeltetési szerződések kidolgozása és az alma minimális felvásárlási árának meghatározása lesz, de szükség van a betakarításhoz szükséges gépek és eszközök vásárlásának támogatására is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 ezer hektáron 4 ezer gazdálkodó termeszt almát, amelynek termesztési és betakarítási munkái mintegy 10 ezer családnak biztosítanak megélhetést - mondta Román István kormánymegbízott a sajtótájékoztatón.

A szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. augusztus elején kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák a rendkívül alacsony ár miatt több feldolgozó elé tüntetést szerveztek azt kérve a felvásárlóktól, hogy legalább 25 forintra emeljék fel a léalma felvásárlási árát.

HOZZÁSZÓLÁSOK