A biztos a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt mondta: Magyarországon az államháztartási hiány jelentősen csökkent az elmúlt 3 évben, ennek folytatódnia kell. Bíznak abban, hogy 2009 végére az államháztartással kapcsolatban közösen megállapított célok tarthatóak lesznek - tette hozzá a pénzügyi biztos az MTI beszámolója szerint.


Joaquín Almunia emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank együttműködésében mintegy 20 milliárd euró összegű hitelkerethez jutott Magyarország.


Arra a kérdésre, reális veszély-e az államcsőd Magyarországon, a pénzügyi biztos úgy fogalmazott: "nem kell Kasszandraként jósolgatnunk, nem kell találgatásokba bocsátkozni, hogy mikor lesz vége a krízisnek, egyszerűen csak meg kell oldanunk ezt a nehézséget".

Hozzátette: Magyarországnak vannak problémái, ahogyan más országoknak is, de ezeket nem szabad halmozni. A problémák egyébként súlyosak, de azokat lehet kezelni, és jelenleg ezt is teszik a magyar kormánnyal közösen. Joaquín Almunia meg van győződve arról, hogy a gondokkal sikeresen megbirkóznak.

Elmondta, hogy tárgyalt a magyar kormánnyal a közfinanszírozás kérdéséről, a kiadási és a bevételi oldalról egyaránt. Úgy vélte, hogy az államháztartás konszolidációja a beruházások számára is mozgásteret nyújt, ami - hangsúlyozta a biztos - nagyon fontos a magyar gazdaság számára.

Az Európai Unió tagállamai ma jelentős kihívásokkal néznek szembe, ezeket azonban most sokkal könnyebb helyzetből lehet kezelni, hiszen egység van az Európai Unión belül és megvannak a kezeléshez szükséges megfelelő eszközök - mondta a pénzügyi biztos. Példaként említette a kohéziós és strukturális alapokat és az Európai Beruházási Bankot. "Nem hiszem, hogy az Európai Unió kettészakadna, ez egy nonszensz" - jelentette ki Joaquín Almunia az erre vonatkozó kérdésre.

"Úgy gondolom, nem szabad elfogadnunk, hogy jelenleg olyan helyzet áll fenn, ami miatt kettészakadhat az Európai Unió, illetve hogy fenyeget az államcsőd. Komoly erőfeszítéseket teszünk és megvannak az erőforrások is, tehát biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog" - tette hozzá a pénzügyi biztos.

A régiós devizák árfolyamának gyengülésével kapcsolatban a pénzügyi biztos azt mondta: a legjobb segítség a devizáknak, ha a pénzügyi piacot segítik abban, hogy az normálisan működhessen. Hozzátette: ha a piacok megfelelően értékelik a felelős gazdasági szereplők pozitív hozzáállását, nem lesz probléma a devizákkal. Véleménye szerint ez a legjobb üzenet.

A pénzügyi biztos megerősítette: nem változtatnak az euróövezetbe lépéshez szükséges feltételeken. Joaquín Almunia elismerte, hogy vannak olyan eurózóna-tagok, amelyek jelenleg nem teljesítik a kritériumokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy az új belépőknek enyhébb feltételeket szabnának.

Joaquín Almunia szerint a jelenlegi gazdasági folyamatok következetes folytatásával Magyarország néhány éven belül olyan helyzetbe kerülhet, hogy bevezetheti az eurót.

Az eurózóna 2007 óta négy új taggal bővült: 2007-ben csatlakozott Szlovénia, 2008-ban Ciprus és Málta, Szlovákia pedig az idén. Jelenleg Dánia fontolgatja a csatlakozást - jegyezte meg a pénzügyi biztos.