A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. évről-évre összeállítja a legnépszerűbb országos képzési jegyzékes (okj) képzések toplistáját. Eszerint jelentős átrendeződés történt a korábbi évekhez képest.

Bár a listán továbbra is a pénzügyi képzések szerepelnek döntő többségben, a sportedzői okj meg tudta tartani a tavalyi ötödik helyét, és a targoncavezetői képzés is feljebb lépett egyet, így a hatodik helyet sikerült megszereznie a top-10-ben. Meglepetés, hogy a 2015-ben még csak bronzérmes bérügyintéző képzés átvette a vezetést a társadalombiztosítási ügyintéző képzéstől, amely éveken át stabilan vezette a listát.

A társadalombiztosítási és bérügyintéző képzések vezető szerepét magyarázza, hogy a két képesítés együttes megszerzésére erős igény mutatkozik a piaci szereplők körében, a két munkakör ugyanis már nem válik el élesen egymástól, mint korábban.

Így fest a top-10 2017-ben
HelyezésKépzés neve
1.Bérügyintéző
2.Társadalombiztosítási ügyintéző
3.Vállalkozási mérlegképes könyvelő
4.Pénzügyi-számviteli ügyintéző
5.Sportedző
6.Targoncavezető
7.Emelőgépkezelő, kivéve targonca
8.Államháztartási mérlegképes könyvelő
9.IFRS mérlegképes könyvelő
10.Adótanácsadó
Forrás: Perfelt Zrt.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő az előző évhez képest előre tudott lépni a negyedikről a harmadik helyre, letaszítva ezzel a pénzügyi-számviteli ügyintézőt a dobogóról, és az államháztartási mérlegképes könyvelő is tudott javítani egyet. Az IFRS könyvelő képzés viszont veszített vonzerejéből, és a 2016-os hatodik helyezéséről egészen a kilencedikig csúszott vissza.

Tavaly ismét megugrott a kereslet az emelőgép-kezelői képesítés iránt, így sikerült visszakerülnie a top-10-be, mégpedig hetedik helyezettként. A lista sereghajtója végül a tavalyi nyolcadik adótanácsadó képzés lett.

A hallgatók körében készített felmérés alapján a jelentkezők 70 százaléka a képzést követő egy éven belül elérte kitűzött céljait - mondta Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője.

Fotó forrása: Shutterstock