A gyerekeseknek erre is figyelniük kell a tanév kezdete miatt

A koronavírus-járvány következményei és a nyári életmód jelentősen megváltoztatták a gyermekek alvási rutinját - hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség, amely szerint szoktatni kell őket az iskolakezdésre, mert problémáik származhatnak a kialvatlanságból.
Domokos László, 2020. augusztus 24. hétfő, 12:09
Fotó: Getty Images

Időtartamában, ütemezésében és körülményeiben is fel kell készíteni őket a megfelelő alvásra, hogy képesek legyenek a mindennapi koncentrálásra, és testi és lelki higiéniájuk összhangjának a kialakításával megfeleljenek az új kihívásoknak - adta hírül a szövetség.

Az alvás jelentősen befolyásolja minden gyermek egészségét,hatással van a testi és a lelki fejlődésükre. A megfelelő alvásidőtől megfosztott gyermekek hátrányba kerülnek az egészségesen alvó társaikkal szemben, a rossz alvás megváltoztatja a mindennapi életüket, teljesítményük csökken, érzelmileg labilisabbá válnak és érzékenyebbek a betegségekre.

A különböző korú gyermekeknek eltérő mennyiségű alvásra van szükségük. A három és öt év közöttiek 10-13 óra, a hat és tizenkét év közöttiek 9-12 óra, a tizenhárom és tizennyolc év közötti ifjak 8-10 óra alvást igényelnek.

A rossz vagy a nem megfelelő alvás hangulati ingadozásokhoz, viselkedési problémákhoz vezethet, károsítja a gyermekek mentális egészségét és érzelmi stabilitását, amelyek jelentős hatással vannak a tanulási képességeikre. A Magyar Alvás Szövetség felhívja a figyelmet a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszer ébresztése (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) egészségügyi következményeinek, káros hatásainak a mérséklésére - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.08.24 18:55

A kialvatlanságuk már önmagában bizonyítja, hogy túl korán kezdődik az iskola.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html