Amerikai-magyar kapcsolatok: Szijjártó nagy reményekkel érkezett Washingtonba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett, s másfél napos tárgyalásai megkezdésével hangsúlyozta: a magyar-amerikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet - adta hírül az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 16. kedd, 07:57
Fotó: MTI Fotó

Az MTI-t tájékoztatva a külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, nagyon fontos változások zajlanak az Egyesült Államok külügyminisztériumában, például a térségünkért felelős államtitkári pozícióba kinevezték Wess Mitchellt, s ezzel új fejezet nyílhat a magyar-amerikai politikai kapcsolatrendszerben.

Szijjártó szerint a magyar-amerikai kapcsolatrendszer három pilléren nyugszik, s ebből két pillér eddig is kifogástalanul működött. Kiváló a gazdasági együttműködés, az amerikaiak a második legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 100 ezer magyar embernek ad munkát. A miniszter kiválónak minősítette a védelempolitikai együttműködést is.

"Magyarország elkötelezett NATO-tagként a terrorellenes küzdelemben az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, s mi azon országok közé tartozunk, amelyek nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is harcolunk a terrorizmus ellen" - hangsúlyozta. Szijjártó utalt arra, hogy 200 katonánk van Irakban és összességében 1000 magyar katona szolgál külföldön amerikai katonákkal vállvetve.

Új fejezet?

A kapcsolatrendszer harmadik, azaz politikai pillére azonban a miniszter szerint eddig nem működött jól. "Számos igaztalan kritikával kellett szembesülnünk, több esetben a megértés hiányát tapasztaltuk magyarországi intézkedések amerikai megítélésében" - fogalmazott és hangsúlyozta, hogy a térségünkért felelős új államtitkár kinevezésével "új fejezetet nyithatunk".

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "az elmúlt éveket figyelembe véve most van a legjobb esély arra, hogy a politikai kapcsolataink felnőjenek a gazdasági és védelmi kapcsolataink mellé".

Sűrű program

Szijjártó Washingtonban, rögtön megérkezése után, még hétfőn este találkozott a régió 15 magyar szervezetének képviselőivel. Kedden folytat megbeszéléseket Wess Mitchellel - ami szerinte "hosszú egyeztetés lesz" - majd megbeszéléseket folytat Donald Trump elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős megbízottjával, Jason Greenblatt-tel és a Nemzetbiztonsági Tanács főigazgatójával, Fiona Hillel is.

A külgazdasági és külügyminiszter magyarországi befektetési lehetőségekről is tárgyal a Procter & Gamble cég egyik társigazgatójával, részt vesz a Brookings Intézet által a legfontosabb amerikai agytrösztök képviselőinek részvételével szervezett konferencián és előadást tart az Amerikaiak az adóreformért nevű tekintélyes és igen befolyásos konzervatív szervezet konferenciáján a magyar adóreform elemeiről és tapasztalatairól, és általában a magyar modellről.

"Magyarország 2010-ben még a probléma része volt Európában, azonban az elmúlt hét esztendőben felépítettük a rendkívül sikeresnek bizonyult magyar modellt" - fogalmazott az MTI-nek a miniszter. A modell gazdasági eredményeit tisztelettel emlegetik, az amerikai adminisztráció is figyeli a magyar intézkedéseket, és nem véletlen, hogy az Amerikaiak az adóreformért szervezet a magyar adóintézkedésekről szervez konferenciát.

A magyar modell

Szijjártó szerint a magyar modell négy pilléren nyugszik:

  • Az első a versenyképesség, amelyben Magyarország jelentősen előre lépett az elmúlt években s Európa legalacsonyabb társasági adójának köszönhetően ma már Európa legvonzóbb gazdasági környezetét biztosítja.
  • A második pillér a pozitív folyamatok elindítása demográfiai téren, a magyar családok támogatásával és a népességfogyás megállításával.
  • A magyar modell harmadik pillér a munkaalapú társadalom, amelynek lényege: a magyar kormány abban segít, hogy mindenki, aki dolgozni akar, dolgozhasson.
  • A negyedik pillérér pedig az identitásról. "Nem szakadhatunk el a magyar nemzeti, kulturális keresztény identitásunktól, mert ha ettől elszakadunk, akkor végletesen és végzetesen meggyöngülünk" - szögezte le.

Szijjártó rendkívül sikeresnek nevezte a magyar modellt. Mint fogalmazott: ennek segítségével "az elmúlt hét évben Magyarországot a tönk széléről, Európa szégyenpadjáról sikerült visszahozni" és az ország ma "a közép-európai növekedési motor egyik meghatározó országává vált, s ezt itt, Amerikában is elismerik".

A magyar diplomácia vezetője úgy tapasztalja: az elmúlt időszakban már kezdtek megélénkülni a magyar-amerikai kapcsolatok. Ennek egyik jele volt, hogy novemberben amerikai törvényhozói küldöttség járt Budapesten, január végén újabb kongresszusi delegáció látogat a Duna partjára, és már márciusra is tervbe van véve amerikai politikusok budapesti vizitje.

Nem kell ide újságírói ösztöndíjprogram

"A jelenlegi amerikai adminisztráció több fontos nemzetközi kérdésben hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar kormány" - vélekedett Szijjártó. A miniszter elismerően szólt republikánus törvényhozók Rex Tillerson külügyminiszterhez elküldött leveléről, amelyben a politikusok a magyar-amerikai viszony azonnali javítását szorgalmazzák az amerikai diplomácia irányítójánál, valamint azt, hogy azonnal függessze fel a külügyminisztérium által korábban meghirdetett, "úgynevezett ösztöndíjprogramot", amellyel a magyar sajtó egy részét tervezte anyagilag támogatni. Ezt a tervet - mondta az MTI-nek Szijjártó - a magyar kormány beavatkozásként értékelte.

Képünk forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.16 09:11

"azonnal függessze fel a külügyminisztérium által korábban meghirdetett, "úgynevezett ösztöndíjprogramot", amellyel a magyar sajtó egy részét tervezte anyagilag támogatni. Ezt a tervet - mondta az MTI-nek Szijjártó - a magyar kormány beavatkozásként értékelte."
Ez nagyon fontos!
Meg az is hogy Kínával bratyiznak valamiféle kínai támaszpontot akar Orbán. Lehet hogy Magyarország jelentéktelen, de hogy ez szúrja az amcsik szemét az biztos.
A magyar diplomácia hagyományosan egyenlő egy kupac trágyával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.16 08:47

Már az első napon rá fog döbbenni, hogy mennyire apró, jelentéktelen ország jelentéktelen figurája. A kenyéradó tolvaj gazdája képviseletében próbálja átverni az amerikaikat ezzel a lúzer dumával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html