Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvátországi Krk-szigeti kikötő megnyitásával megindulhat Magyarországra a cseppfolyós földgáz (LNG) szállítása, ami kiválthatja az eddig Oroszországból érkezett mennyiség 10-15 százalékát. Ez a mostani helyzethez képest javulás lesz, de még további lépésekre lesz szükség - mondta a Népszavának adott interjújában David Cornstein, az USA távozó nagykövete. Az első amerikai tartályhajók januárban érkeznek, a volt üzletember-diplomata reméli, hogy az Egyesült Államoknak is jut majd szerep, hogy az USA lehet az egyik pályázó a szállításokra.

Zajlanak-e tárgyalások arról, hogy az Egyesült Államok vadászgépeket adjon el Magyarországnak? - kérdezte a Népszava riportere. Cornstein erre azt mondta: Maróth Gáspár személyében "remek fickót neveztek ki" a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak, aki vizsgálja, mire van szükség ahhoz, hogy a magyar haderő megérkezzen a XXI. századba. A távozó nagykövet úgy látja, hogy miként a legmegfelelőbb felszerelést keresve a közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták esetében tette, úgy a jövőben is mérlegeli az amerikai lehetőségeket.

Véleménye szerint a magyar légierőt modernizálni kell. Erre a két legmegfelelőbb vadászgép a jelenlegi csúcsmodell, az F-35-ös és a korszerűsített F-16-os (képünkön). Reméli, hogy ezek egyikét választják, és kicsit csalódott lenne, ha nem ezt tennék.

Cornstein elmondása szerint Donald Trump amerikai elnök számos európai látogatása során azért nem kereste fel Magyarországot, mert ezek többsége konferenciákhoz kapcsolódott. Úgy véli, hogy ha újraválasztják, akkor második elnöki ciklusában el fog jönni Magyarországra. Sokszor mondta neki, hogy szereti az országot, a népét, az itteni kormányt, ami remek a kétoldalú kapcsolatok szempontjából.