Az Amnesty International Magyarország megbízásából a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet készített reprezentatív kutatást 2020 novemberében, amelyben ezer 18 évesnél idősebb embert kérdezett meg, akik együttesen az ország lakosságát képviselik. Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada (68 százalék) szerint előfordul, hogy a nők kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, és csak tízből két ember válaszolta, hogy ilyen nem fordul elő.

A nők 8 százalékponttal nagyobb arányban (72 százalék) gondolták, hogy létezik a bérszakadék jelensége, mint a férfiak (64 százalék), és a 30 és 59 év közötti korosztályban voltak a legtöbben (70 és 75 százalék), akik szerint a nemek közötti bérszakadék jelensége nagyon is létezik Magyarországon. Ugyanakkor mindegyik életkorcsoportban 60 százalék felett volt az igennel válaszolók aránya.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a nagykorú magyar állampolgárok közel háromnegyede (74 százaléka) szeretné, ha törvényi szinten köteleznék a munkáltatókat, hogy nyilvánosságra hozzák a férfiak és nők közötti bérszakadékra vonatkozó adataikat, és érdemi lépéseket tegyenek annak felszámolására. Mindössze 16 százaléknyi válaszadó ellenezte a javaslatot, 10 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. A 30 és 59 év közötti korosztályban kiemelkedően magas volt a javaslat támogatottsága (79, illetve 81 százalék), de a 18 és 29 közötti fiatalok 74 illetve a 60 év felettiek 60 százaléka is támogatta a javaslatot.

A bérszakadék jelensége nagyon is valóságos probléma Magyarországon, és az emberek háromnegyede szeretné, hogy az állam és a munkáltatók végre tegyenek lépéseket a felszámolására, hogy egyenlő munkáért tényleg egyenlő bér járjon mindenkinek. A bérkülönbség nem "női ügy", hanem mindannyiunkat érint, mert csak az a társadalom lehet sikeres és egyenlő, amely nem tesz különbséget az emberek között - mondta Csernus Fanni, az Amnesty International Magyarország nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó munkatársa, aki azt is megjegyezte, hogy az Amnesty International Magyarország Egy Lépéssel Közelebb kampánya keretében - amelyben a nemek közötti bérszakadék jelenségére hívják fel a figyelmet - összesen már több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztató cég és önkormányzat mondott igent a bérszakadék felszámolására.