BUX

Ámokfutásba kezdhet a frank árfolyama

A hétfői rekorderős frank hosszú távon is fennmaradhat, és amennyiben a forint nem marad a jelenlegi szinteken az euróval szemben, a 240 forintos árfolyam sem zárható ki. A távolabbi jövőben sem várható kedvező fejlemény: a svájci gazdaság fundamentumai bivalyerősek és vélhetően hamarabb kezdenek kamatemeléshez az alpesi országban, mint az euróövezetben.

Ádám János, 2010. december 16. csütörtök, 11:43

Kedden a svájci frank rekordot döntött az euróval szemben, és annak ellenére, hogy a forint jelenleg erősnek mondható a közös európai devizával szemben, majdnem 216 forintra erősödött a frank.A svájci frank Démoklész kardjaként lóg felettünk - fogalmazott lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Az euróval szembeni erős forint nem tudta megfogni a frank árfolyamát, ráadásul, ha ezt a támaszt is elveszti a forint - például ha 285 forint környékére erősödne az euró - akkor a bőven 220 feletti frankárfolyam sem zárható ki - akár a 230-240 forintos szintek is elképzelhetőek, amik már húsbavágónak bizonyulhatnak a devizahitelesek számára. Ez később még akár komoly kényszerítő hatást gyakorolhat a kormány gazdaságpolitikájára is - véli a szakértő.

Egyelőre márpedig nem látszik hogyan erősödhetne az euróval szemben a forint, inkább a gyengülés irányába mutatnak jelek: a fundamentumok - külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg - a beruházások és a fogyasztás élénkülésével lassan gyengülni fognak, beragadni látszik az infláció és továbbra sem tisztázott, miképp lesz fenntartható a deficit 2012-13 után. Jelentős kockázati tényező a hazai deviza szempontjából a kormány és az MNB konfliktusa is, mely az új monetáris tanács tagok választásában jelenhet meg. Eközben Svájcban is hangoztatják, hogy nem elégedettek az erős devizával, de látva az erős növekedési számokat, ez mégsem gyakorol negatív hatást. Ráadásul, hosszú távon várható, hogy az Európai Központi Bank (ECB) később emel kamatot, mint a svájci jegybank (SNB), ami szintén az erősebb frank irányába mutat. Ennek oka, hogy a svájci gazdaság növekedési üteme kifejezetten erős, miközben az európai banknak figyelnie kell párhuzamosan a periféria országokra is. Rövid távon viszont egyelőre nem kell félni ettől, főleg ilyen erős frankárfolyam mellett - tette hozzá az elemző.

A svájci frank egy biztonságos, menedék valuta és fundamentálisan alá is támasztott az árfolyama - vélekedik hasonlóan Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. Az olcsóbb frank érdekében a forintnak arra lenne szüksége, hogy nagyobb mértékben erősödjön az euró ellenében, mint ahogy azt a frank teszi a közös devizával szemben. Ez viszont elképzelhető, hogy már export visszafogó hatással járna. Komolyabb forint felértékelődésre reális esély viszont nincs, a következő hónapokban 270-280 forint közötti euróárfolyam várható - tette hozzá az elemző.

A globális kockázatkerülés enyhülése ugyanakkor segítheti a forintot - mondta Samu János, a Concorde szakértője. A fokozódó kockázati étvágy erősítheti az eurót a frankkal szemben, és ez párosulva egy minimális forintfelértékelődéssel, enyhítheti a devizahitelesekre eső nyomást, bár erős kilengésekkel továbbra is számolni kell. Ugyan az eurózónás adósságproblémák folyamatosan a levegőben lógnak, ami a gyengébb euró irányába mutat, de minden egyes eseménnyel egyre közelebb kerülünk a végső megoldáshoz - tette hozzá a szakértő.