Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök nyitotta meg hétfőn Párizsban a G20 csoport gazdasági és szociális tárgyú konferenciáját. A világ tizenkilenc legnagyobb nemzetgazdaságát és az Európai Uniótó tömörítő szervezet ezúttal arról tárgyal, hogyan lehet megerősíteni a gazdaság- és szociálpolitikát az egész világon végigsöprő nagy pénzügyi válság után.

A G20 konferenciáján központi téma a foglalkoztatáspolitika, a munkahelyteremtés kérdése, melyen Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminiszter elnököl.

A konferencián Andor elmondta: az Európai Unió szociális rendszere enyhíteni tudta a válság szociális és gazdasági következményeit. Most arra van szükség, hogy a makroökonómiai, foglalkoztatási és szociális politikák összekapcsolódjanak, s a gazdaság felépülése minél több munkahelyet is teremtsen - mégpedig igényes, jó minőségű munkahelyeket.

A G20 feladatairól szólva a biztos hangsúlyozta: a G20 foglalkoztatási minisztereinek most a munkahelyteremtésre, a szociális biztonságra és kiemelten az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére kell koncentrálni.

A G20 jelenlegi francia elnöksége idén szeptemberben rendezi meg a foglalkoztatási miniszterek konferenciáját, ahová a kormányok és az EU vezető szakpolitikusai mellett nemzetközi szervezetek és a szakszervezetek is meghívást kapnak.