A tiltakozó akciók kiindulópontja az északkelet-angliai Lincolnshire grófságban működő Lindsey olajfinomító, a harmadik legnagyobb brit finomító komplexum, amely a francia Total olajipari vállalat tulajdona - írja az MTI-eco.


A cég 200 millió font értékű fejlesztési beruházással bízott meg egy olasz vállalatot, amelynek alvállalkozói nem helyi munkaerőt toboroztak, hanem portugál és olasz alkalmazottakkal akarták elkezdeni a munkát. A külföldi munkavállalók meg is érkeztek a helyszínre, de a létesítmény brit alkalmazottai spontán sztrájkkal és demonstrációval akadályozták meg belépésüket az üzem területére.

A tiltakozó akció gyorsan országos kiterjedésűvé vált: szombatig legalább kéttucatnyi ipari létesítményben kezdődtek vadsztrájkok, Észak-Skóciában ugyanúgy, mint Dél-Angliában. A demonstrálók Gordon Brown kormányfő egy - azóta már politikai körökben is szerencsétlennek minősített - kijelentését tették meg csatakiáltásuknak. Brown a kormányzó Munkáspárt 2007-es éves kongresszusán elmondott beszédében ígéretet tett arra, hogy a "brit munkahelyeket a brit munkásoknak" fogják fenntartani. 

A miniszterelnököt már akkoriban többen támadták e félmondatáért. A bírálatok között szerepelt, hogy a jelszót eredetileg a Brit Nemzeti Párt, a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő használta, de sokan rámutattak arra is, hogy ennek az ígéretnek a szó szerinti teljesítése az EU-joggal sem összeegyeztethető, mert ellentétes lenne az unión belüli szabad munkaerő-áramlás elvével.

A most hirtelen kirobbant tiltakozások részvevői azonban "Brit munkahelyeket a brit munkásoknak" feliratú transzparenseket emelnek magasba, és nyilatkozataikban követelik Browntól a 2007-es ígéret teljesítését.