A fideszes parlamenti képviselő, volt agrárállamtitkár szombaton Pécsen, az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség Kié legyen a föld és hogyan? című rendezvényén arról beszélt: több ezer hektáros birtokok kialakításának lehetőséget nyújtó kiskapu, hogy a társas gazdálkodásoknak a tagjaiktól bérelt földet nem kell beleszámítaniuk az 1200 hektárba, valamint a kényszerhasznosítás.

Ángyán rámutatott: utóbbi azt jelenti, ha az állam úgy látja, hogy valaki nem megfelelően használja a földet, elvonhatja tőle azt, és pályáztatás nélkül, a nyilvánosság kizárásával annak adhatja, akinek akarja. Ráadásul a kényszerhasznosító a bérleti díjából levonhatja a saját költségeit. "Vagyis az állam ingyen juttathat erőforrást azon köröknek, amelyeknek gondolja" - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly szeptemberben terjesztette be a földforgalmi törvény tervezetét, a törvényjavaslat általános vitája alatt több mint 200 módosító indítvány született, ezért a részletes vitát a tavaszi ülésszakra halasztották.

Azt hangoztatta, hogy képviselőtársával, Bencsik János volt energiaügyi államtitkárral együtt több tucat módosító indítványt jegyeznek. Ezek között van, hogy csak azoknak adnának lehetőséget a földszerzésre, akik legalább három éve az adott településen laknak.
Kedvező helyet biztosítanának a földelővásárlásra jogosultak sorában azoknak a fiatal pároknak, amelyek az állammal kötött megállapodásban vállalják, hogy az adott településen letelepednek, egyikük mezőgazdasági tevékenységet végez, és legalább két gyermeket felnevelnek.

Emellett helyi földbizottságokat hoznának létre, amelyek a helyi közösségek által, saját soraikból megválasztott három-öt tagú, a település földforgalmi és -használati ügyeiben véleményező, javaslattevő, együttdöntési jogokkal felruházott testületek lennének.

Ángyán az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, feltételezi, hogy ezek a kérdések is szóba kerülnek a Fidesz-KDNP-frakció február 5. és 7. közötti, Gyulára tervezett frakcióülésén. Megjegyezte, lát esélyt arra, hogy indítványaik közül néhányat elfogadjon a parlament.

"Továbbra is meggyőződésem, hogy a földet a helyben lakó családokhoz, a fiatalokhoz kell juttatni, és segíteni kell őket, hogy ez a kisebb mozaikokból építkező szerkezet összefogjon, szövetkezzen" - hangoztatta a volt államtitkár.