A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja - olvasható a portálon.

A lap úgy tudja, hogy az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett - mondta a Világgazdaságnak Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensök volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. A WMC-ben betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

Az Affidea magánszolgáltató arról számolt be, hogy az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet. A PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban. Augusztus utolsó hetében az előző héthez viszonyítva 217 százalékkal nőtt a tesztet kérő páciensek aránya.