Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését - közölte az ÁSZ. Az indoklás szerint a két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, illetve nem reagált az ÁSZ megkeresésére.

Felszólították a Párbeszéd társelnökeit és a Momentum Mozgalom elnökét, hogy soron kívül gondoskodjanak az elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást az ÁSZ részére. Ha ennek eleget tesznek a pártok, akkor újra megkaphatják a költségvetési támogatást.

"A Párbeszédnek van hivatalos székhelye és postafiókja. A párt az év elején költözött, de mindig minden adatot időben elküldött a törvényszéknek és az illetékes hatóságoknak, az új székhely bejegyzése folyamatban van. A Párbeszéd eddig és a jövőben is áll az Állami Számvevőszék rendelkezésére és bemutat minden kért adatot" - reagált az ellenzéki párt.

A Fidesz-KDNP pártszövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció esetében a törvényi előírásoknak megfelelően zajlanak az ellenőrzések, az ellenőrzött szervezetek együttműködnek az ÁSZ.

Még a nyáron lehetett arról sokat olvasni, hogy a Jobbikot a totális anyagi csőd veszélyezteti, mert a költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az Állami Számvevőszék, miután továbbra sem volt megfelelő az ellenzéki párt intézkedési terve. A szervezet január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a párt a 2015-2016. évekre nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta az átlátható és elszámoltatható gazdálkodását a közpénzekkel.

Kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu