A KSH keddi statisztikái szerint a februári rekord után márciusban újra csúcsra járt a magyar külkertöbblet. Magyarországon kívül viszont, hétfőn Németországból, kedden pedig még Kínából és Csehországból is rekord külkermérleg adat érkezett. A nemzetközi konjunktúra nem lassul, a számunkra legfontosabb felvevők, a német autógyárak például rekordeladásokat produkáltak az elmúlt hónapokban - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Időközben ráadásul a cserearányaink romlása - a nyersanyagárak száguldása miatti emelkedő importköltségek - sem tudta visszavetni a dinamikát.

A rekordmagas többlet egyik oka, hogy a háztartások fogyasztása még nem igazán indult be, ami alacsonyan tartja az importot, de az export is szárnyal annak ellenére, hogy a kivitelre termelők nem szenvedtek versenyhátrányt a az erős forint ellenére sem - mondta Samu János, a Concorde elemzője.

A német gazdaság teljesítménye alapján nem látszik semmi előjel a megtorpanásra, de eléggé valószínű, hogy most érhetett csúcsra a külkereskedelmi többlet - véli Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. A hazai keresletjavulás hatására az export havi dinamikája lassulni fog, ami miatt a havi többletek is csillapodhatnak lassan.

Az első negyedévben tavalyhoz képest bő 600 millió euróval javult a magyar külker-többlet, ez várhatóan a következő negyedévek során 200-300 millióra, majd százmillióra lassul - fogalmazott a Takarékbank elemzője. A második félévben a reálhozam kifizetések lökést adhatnak majd az importnak, de nem kell aggódni, hogy a külkereskedelem többlete nagyot esne: még ha az export dinamikája az import üteme alá is lassul, a magas bázisok miatt fennmaradhat a jelentős többlet.

A nemzetközi konjunktúra rövid távon fennmaradhat, de hosszú távon nem tarthat örökké az amerikai lazítás, ami párosul az egyre magasabb USA-hiánnyal és a kínai beruházások hihetetlen ütemű bővülésével - tette hozzá Samu János.