Az összes lejárt adósság áprilisi növekménye 5,443 milliárd forint, amelyből 317 millió forint a beruházásokhoz kapcsolódik. A kiugró növekedés hátterében valószínűleg olyan bérfejlesztésekhez kapcsolódó kifizetések állnak, amelyek fedezete még nem áll az intézmények rendelkezésére. A márciusi növekedést legalábbis ezzel indokolta a Kórházszövetség április végi kongresszusán Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Mindenesetre az első négy hónap növekménye 14,86 milliárd forint volt, azaz a nullszaldós gazdálkodás egyelőre nem akar összejönni, s nem mellesleg arra sincsen garancia, hogy ha tényleg a béremelésre szánt különbözet késése áll a háttérben, s a kórházak végül megkapják ezt az összeget, azt azonnal a beszállítók kifizetésére fogják fordítani.

Ha figyelembe vesszük, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán április végén ismét megerősítette, év végéig összesen 20 milliárdos éves adósságnövekedéssel számol, igencsak össze kell húzni a kórházak képzeletbeli nadrágszíját a hátralévő hónapokban, hogy ez a cél teljesülhessen.

Az április végi 28 milliárdos kórházi adósságállományból 1,9 milliárd forint a Honvédkórház tartozása, a márciusról áprilisra plusz 418 millió forintos növekedést produkáló intézménynek bérelt helye van a legnagyobb adósok toplistájának élén. A legnagyobb adósságnövekedést azonban nem a Honvédkórház, hanem a Szegedi Tudományegyetem könyvelhette el a múlt hónapban, itt egyetlen hónap alatt 812 millió forinttal gyarapodott a kifizetetlen számlák értéke, amely ezzel megközelítette az 1,2 milliárd forintot.

Két nagy kórház, a Békés megyei központi kórház, valamint a Péterfy Sándor utca kórház adóssága lépte át az egymilliárd forintot április végére, előbbi valamivel több mint 1,3, utóbbi mintegy egymilliárdnyi tartozást halmozott fel. Kilencszázmillió forintot meghaladó adóssága további három intézménynek van, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház, a Bajcsy-Zsilinszky kórház és Szent János kórház tatozik ebbe a körbe. Egy hónap alatt nagyot nőtt - 412 millió forintot - a Semmelweis Egyetem adóssága, amely így lényegében megduplázódott.