Áprilisban 4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2002 áprilisában 4,5 százalékkal, az év első négy hónapjában pedig 1,3 százalékkal nőtt – derül ki a KSH által ma közzétett adatokból. A termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint áprilisban az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyított, munkanaphatástól tisztított index alapján pedig 0,3 százalékkal csökkent. Ezek az adatok megegyeznek az ipari termelés alakulásáról a KSH által korábban közölt várakozásokkal. A NAPI Online által megkérdezett elemzők kedvezőnek tartják az adatokat, s az év második felére továbbra is az iprari kibocsátás bővülésével számolnak.
NAPI, 2002. június 13. csütörtök, 09:48

A KSH adatai szerint idén az első négy hónapban az export 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, míg a nagyvállalati körben valamivel magasabb volt a kivitel növekedése. Az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél azonban - amelyek a kivitel 51,9 százalékát adják - nagyon kis mértékű, 0,5 százalékos volt az emelkedés. Az ipar január-április havi belföldi értékesítése stagnálást mutat. Ez év áprilisában a feldolgozóipari termelés a múlt év azonos időszakához képest 5,9 százalékkal nőtt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye azonban 3,9 százalékkal csökkent az áprilisi kedvezőtlenebb időjárás ellenére is. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben - mint idén eddig minden hónapban - a gép, berendezés gyártása bővült, 42,2 százalékka. A növekedési ütem 18,6 százalékkal gyorsult a gumi-, műanyag termék gyártásában, ahol különösen a műanyag termékek iránt nőtt meg a kereslet. Áprilisban a feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései - a nagyobb súlyú export jelentős növekedése következtében - a kereslet számottevő élénkülését jelzik és az idén először haladják meg az előző évi szintet, 10,3 százalékkal. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 1,9 százalékos létszámcsökkenés mellett 3,6 százalékkal volt magasabb, mint 2001 azonos időszakában.
Idén márciusban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva még csak 3,1 százalékkal nőtt, az év első három hónapjában pedig 0,2 százalékkal. Az első három hónapban az export 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, ezen belül az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél 3 százalékos csökkenés volt. A KSH által egy hete közölt első négyhavi várakozások - amelyek megegyeznek a végleges adatokkal - megfeleltek a vártnak az elemzők szerint. Az ipari termelés nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen nem indult még be a feldolgozóipar növekedése - mondta akkor a NAPI Online érdeklődésére Kaposi Zsolt, az OTB Bank Rt. elemzője. Hozzátette: nincs még külső konjunktúra, szolídabb növekedésre pedig a második félévben lehet számítani, amikor az eurózóna és az amerikai gazdaság is fellendülésbe kezd. A magyar ipari termelés bővülésére a negyedik negyedévben lehet számítani. Üteme előreláthatóan nem lesz kétszámjegyű, így a GDP növekedése is 3 százalék körül várható - vélekedett. Fenntartja korábbi véleményét Vojnits Tamás is, aki szintén az OTP Bank Rt. elemzője, aki ugyancsak a termelés további bővülésére számított, éves szinten 3-4 százalékkal, utalva a korrigált (-0,3 százalék) és a kiigazítatlan (+4,5 százalék) adatok közötti előjel különbségére. Vojnits a végleges adatok kapcsán a NAPI Online-nak elmondta: azok csak megerősítik a korábbi feltevéseket, s a tendenciák kifejezetten kedvezőek, az export bővülése várható. Igaz ugyan, hogy az X Box gyártást elviszik Magyarországról - ami jelentős értéket képviselt -, de a gépiparban és egyéb ágazatokban is jelentős növekedés vélelmezhető a megrendelések alapján. Fellendülést vár a második félévre, talán már a második negyedév végére is Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. elemzője, fenntartva ő is az év/év alaú, korrigált és kiigazítatlan adatok eligazodást nehezítő, eltérő előjelére vonatkozó véleményét. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez is bizakodásra ad okot, mert a korábbi hónapok adatai korrigálva és kiigazítás nélkül is mínuszos előjelűek voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK