BUX
39138

Áprilisban kész lesz a 2016-os költségvetési javaslat

A kormány a jelenlegi tervek szerint április végéig nyújtja be a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, hogy annak elfogadása még a tavaszi ülésszakban megtörténhessen.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 16:34

A tervezést megalapozó tájékoztató mától tekinthető meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján - közölte az NGM. A költségvetési törvényjavaslat korábbi benyújtása elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot. Az előrehozott határidőkben természetesen ugyanúgy érvényesülnek az eljárási garanciák, ahogyan eddig mindig: tehát a törvényjavaslatot a benyújtás előtt a Költségvetési Tanács véleményezni fogja, valamint az Állami Számvevőszéknek is lehetősége lesz a törvényben foglalt feladatát elvégezni - írja az NGM közleményében.

Ennek a folyamatnak szerves része, hogy a tervezést megalapozó tájékoztató bárki számára nyilvánosan hozzáférhető, az egyes fejezetgazdák pedig a benne foglalt elvek és paraméterek alapján készítik el az összevont költségvetési tervüket, majd azt megküldik az NGM-nek. Az egyeztető tárgyalások lezárása után állítja össze az NGM a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot - áll a közleményben.

A tervezést nagymértékben elősegíti, hogy a kormány áprilisban nyújtja be Magyarország Konvergencia Programját az Európai Bizottságnak, így jelenleg ennek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik. Ez biztosítja a két dokumentum összhangját, hiszen a Konvergencia Program jóval túlmutat a 2016-os éven, kitekintést nyújt a további pénzügyi-tervezési időszakra is, megteremtve ezzel a főbb költségvetési irányokat - ismertette az NGM.