BUX
36940

Áprilisra 159 milliárdos hiányt vár a PM

A Pénzügyminisztérium (PM) előrejelzése szerint áprilisban 159,2 milliárd forintos hiánnyal zár a központi kormányzat. Az első féléves deficit 1283 milliárd forint lesz, azaz a második hat hónapban a terv értelmében 259 milliárd forintnál nem lehet több a hiány.

Kolozsi Pál, 2006. április 19. szerda, 11:56

A vártnál magasabb, 353 milliárdos márciusi szám oka a PM szerint az uniós kifizetések előfinanszírozása, ami csak éven belül növeli a deficitet.

Január és március között 789 milliárd volt a hiány, ami a bruttó hazai termék (GDP) 3,4 százaléka. Az áprilisi előrejelzés a GDP 0,7 százalékának felel meg, az első féléves érték pedig a GDP 5,5 százalékára rúg.

A PM közölte, hogy az év harmadik hónapjában az államháztartás hiánya 353,7 milliárd forint volt, szemben a várt 262,6 milliárd forinttal. Ezen belül a központi költségvetés 242,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 102,1 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 9,5 milliárd forintos deficitet mutat.

Az államháztartás negyedéves mérlege 789,2 milliárd forintos hiányt mutat. A prognózis 698,1 milliárd forint volt.

A prognózisnál nagyobb hiány oka a tárca szerint nem az volt, hogy a költségvetési intézmények lényegesen többet költöttek volna a vártnál. Felgyorsult viszont az európai uniós programok végrehajtása, a pályáztatás, és az ezzel kapcsolatos kifizetések. A költségvetés az uniós pénzeket megelőlegezi, amelyeket a közösség később megtérít. Ez csak átmenetileg és éven belül növeli a hiányt.

A személyi jövedelemadó bevallásokat legkésőbb május 20-áig kell beadni, de természetesen előbb is lehet. Az előző esztendőhöz képest ütemesebben érkeznek a bevallások, főleg azok küldték el ezt, akik adót kívánnak visszaigényelni. Ez is olyan kiadás, amivel később számolt a prognózis, ám előbb jelentkezett, de az éves pályát nem változtatja.

Az első negyedévben számos olyan kiadás is jelentkezett, amelyek egyszeriek. Ilyen a januári 13. havi bér kifizetése a közszférában. A mezőgazdasági termelők is az év elején jutottak hozzá ahhoz a költségvetési támogatáshoz, amely kapcsolódik az európai uniós földalapú agrárkifizetésekhez. Az idén a nyugdíjasok már teljes 13. havi nyugdíjat kapnak. Ennek fele szintén az első negyedévben, márciusban lett kifizetve.

Január elsejétől 20 százalékra csökkent a korábban 25 százalékos áfa kulcs. Ez is hatással volt a márciusi nettó áfa-bevételekre, hiszen a cégek már 20 százalékos áfa alapján fizettek adót a költségvetésnek, de múlt évi visszaigényléseik még 25 százalékos áfával történtek.