Áprilistól változhat a gáz ára

Valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) március 16-val - közölte a MEH szerdán az MTI-vel.
MTI-Eco, 2010. március 17. szerda, 10:02
Fotó:

Akár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét a gázár képletének március 15-i változtatása az MTI által megkérdezett piaci szakértő szerint.


Az energiahivatal korábbi prezentációjában köbméterenként 16-17 forint áremelést tartott indokoltnak áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.


Az MTI által megkérdezett, neve elhallgatását kérő piaci szakértő sem elegánsnak sem szerencsésnek nem tartotta, hogy éppen az árváltoztatás idején - és ünnepnapon - módosítottak a gázár számításának képletén. Ez ugyanis bizonytalanná teheti a bevételek tervezését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képlet módosítása nem biztos, hogy valamennyi egyetemes szolgáltatóra vonatkozik.


A módosítás egyik eleme az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti - hívta fel a figyelmet. Példaként említette: ha egy szolgáltató olcsón - és korán - vett gázt, azt betározta, annak költségét megfizette, majd később drágábban értékesítené, az új képlet mérsékli a tranzakción elérhető hasznot. A képletváltozás után nem éri meg előre vásárolni, kockáztatni.


A Magyar Energia Hivatalnál (MEH) az MTI-nek azt mondták: március 16-ig valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét. Ezt követően a hivatal megvizsgálja a kérelmekben foglaltakat, majd dönt az indokolt árváltoztatásokról, amit várhatóan a jövő hét elején határozatban tesz közzé.


A szolgáltatók ennek alapján változtathatnak áraikon április elsején. Az új árakat a szolgáltatók nyilvánosságra hozzák, a tarifák a következő negyedévre lesznek érvényesek.

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz.


A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.


Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.


Keddtől két ponton változott a földgáz egyetemes szolgáltatói árképzése, az egyik a mobilgáz-finanszírozás, a másik a tárolói készletérték meghatározása. A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról.

HOZZÁSZÓLÁSOK