Apróbevonás: sokan még rosszul kerekítenek

A lakosság 90 százaléka támogatja az 1 és 2 forintosoktól való búcsút.
NAPI Online, 2008. február 27. szerda, 15:28
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank legújabb közvélemény-kutatása szerint már a lakosság 90 százaléka támogatja az 1 és 2 forintos érmék bevonását; ez magasabb az elmúlt év végén mért értéknél. Ezzel párhuzamosan csökkent a bevonás miatt aggódók, az áremelkedéstől tartók aránya is a második vizsgált időszakban.

A jegybanki közleményben szereplő kutatási eredmények szerint a pénzérmék bevonásának pontos időpontját gyakorlatilag minden válaszadó tudja, és az emberek tájékozottabbak a bevonás körülményeiről is, mint egy negyedévvel ezelőtt.

A válaszadók 85 százaléka nem tart attól, hogy az aprók bevonása befolyásolná saját anyagi helyzetét, 10 százalékuk pedig kifejezetten pozitív változást remél. (Vagyis vélhetően 5 százalék az aggódók aránya.) A megkérdezettek több mint fele szerint a bevonás nem gyakorol lényeges hatást az ország gazdasági helyzetére, míg csaknem minden harmadik ember gondolja úgy, hogy a pénzbevonás segít az ország gazdasági helyzetén.

A kutatás kitért a kerekítési szabályok ismeretének feltérképezésére is. A megkérdezettek többsége az ötös kerekítés szabályainak megfelelően és jól kerekíti 0, illetve 5-ös végűre az adott számértékeket, a rosszul kerekítők aránya egyes esetekben (pl. a 7-re végződő értékeknél sokan helytelenül fölfelé 10-re kerekítenek, holott a lefelé 5-re kerekítés a helyes) még viszonylag magas.

A Magyar Nemzeti Bank ezért a lehetőségek szerint minden érdeklődő kereskedőnek igyekszik eljuttatni a kerekítés szabályait bemutató színes matricát, ezzel is segítve mind a vásárlók, mind a pénztárosok dolgát az első időszakban. Ingyenes tájékozató matrica a www.forint.hu honlapon is igényelhető.HOZZÁSZÓLÁSOK