Aprópénzzel emelik a fűtéskorszerűsítési pályázatok támogatását

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány 178 millió forinttal 1 milliárd 42 millió forintra bővítette az Új Széchenyi Terv fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázatának támogatási keretösszegét.
NAPI, 2013. január 14. hétfő, 11:32
Fotó: Napi.hu

Az Új Széchenyi Terv "Fűtéskorszerűsítési Program" eredetileg mintegy 864 millió forintos keretösszegének kibővítését javasolta további 178 millió forinttal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A lakosság energiahatékonysági beruházásait támogató konstrukcióra benyújtott több mint 1200 pályázat gyors feldolgozását követően így 1084 pályázat összesen 1 milliárd 42 millió forint értékű támogatásáról születhetett döntés - közölte az NFM. E forrás mintegy 2,7 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását segítheti elő a szaktárca szerint.

A pályázók kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére igényelhettek vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást, a meghirdetett konstrukció iránt jelentős érdeklődés mutatkozott. A pályázati folyamatot ügyfélbarát változtatásokkal - a kizárólag elektronikus úton történő pályázatbenyújtás és a benyújtandó dokumentumok számának csökkentése - egyszerűsítették.

A program hozzájárul a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, a háztartások rezsiköltségeinek és energiafogyasztásának csökkentéséhez, az elnyert támogatások megrendelésekhez juttatják az ágazat hazai kisvállalkozóit. A megvalósuló fejlesztések mindemellett a klímavédelem területén vállalt magyar kötelezettségek teljesítését is előmozdítják.

Ezzel együtt, szakmai vélemények szerint, noha a kiírás jó irányba tett lépés, azonban "nagyságrendje" miatt legfeljebb gesztusértékű intézkedésről beszélhetünk. Az energetikai szakemberek szerint legalább egy nagyságrenddel nagyobb keretösszegre lenne szükség ahhoz, hogy a pályázatnak érdemi, mérhető hatása legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK