BUX

Arab pénzekre pályázik Orbán

A Világbanknál és az IMF-nél sokkal kedvezőbb feltétellel kínál hitelt magyarországi beruházásokhoz is a Szaúdi Alap, amely az arab ország által kihelyezendő, közel 800 milliárd dollárnyi pénz nagy részét kezeli. A hitelfelvétel ügyében érdemi előrelépés várható Orbán Viktor szeptember végi szaúdi útjától - számol be a Világgazdaság.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 10:38

Miklóssy Ferenc, az MKIK magyar-arab tagozatának elnöke szerint a Szaúdi Alap kész százmilliárdos nagyságrendben és hosszú távon beszállni a magyarországi életminőség javításához kapcsolódó fejlesztések (vízügy, környezetvédelem, egészségügy) finanszírozásába.

A pénzt a világbanki és IMF-hiteleknél sokkal kedvezőbb feltételekkel kínálja. Két hónapja, miután az arab országban lehetséges tőkebefektetésekről és élelmiszerexportról tárgyalt, Becsey Zsolt államtitkár már Magyarország stratégiai partnerének minősítette Szaúd-Arábiát. Vele utazott Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója, Lengyel László , az Eximbank igazgatója és Hajdú András, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főosztályvezető-helyettese is, továbbá 15 üzletember. Megállapodtak egy gazdasági vegyes bizottság és egy üzleti tanács létrehozásáról, s felmerült, hogy szaúdi élelmiszer-logisztikai központ létesül Magyarországon.

Az együttműködés meglehetősen alacsony szintről indul, hiszen a Szaúd-Arábiába irányuló magyar export csak a tizede a húsz évvel ezelőtttinek. Kétoldalú kereskedelmi forgalmunk az utóbbi három évben harmadára zsugorodott, 2010-ben 112,8 millió dollár volt egy multinacionális cég forgalmának kiesése miatt. Az ország eddig közvetlenül nem fektetett be Magyarországon.