A legkisebb változás a raktározás, tárolás területén (0,7 százalék) történt, a többi szolgáltatáscsoport átlagos árcsökkenése egységesen 1,5 százalék körüli volt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva egy év alatt a legnagyobb mértékben a postai, futárpostai tevékenységek területén nőttek az árak, közel 4 százalékkal, amitől alig maradt el a közúti áruszállítás, valamint a rakománykezelés áremelkedése. Ezzel szemben a raktározás, tárolás egységárai ugyanezen időszak alatt 1 százalékkal csökkentek. A statisztikai hivatal összeállítása hozzáteszi: a szállítási, raktározási szolgáltatások árindexének alakulását számos tényező mellett a gázolajár és az euróárfolyam is befolyásolja.

Az elmúlt év harmadik negyedében a gázolaj ára 0,8, a euró−forint árfolyam 3,8 százalékkal csökkent a második negyedévihez képest, azonban 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva 16,8, illetve 3,0 százalék növekedés történt. E tényezők együttes hatása természetesen eltérő mértékben befolyásolta az egyes szolgáltatáscsoportok árainak alakulását.

Negyedéves összevetésben a szállítás, raktározás magyarországi árindexei jelentősen elmaradtak az uniós átlagtól, ám az év/év mutatókat tekintve egyedül a raktározás, tárolás területén mutatkozik ilyen mínusz, mégpedig 0,9 százalékpont nagyságú. E területen a legnagyobb mértékű drágulás Lengyelországban volt, 9 százalék feletti, míg Görögország kibocsátási árai több mint 5 százalékkal csökkentek. A közúti áruszállítási szolgáltatások esetében ugyancsak a görög árak estek a leginkább, 4 százalék felett, miközben a 3,6 százalékos magyarországi drágulást csak a finn és az osztrák múlta felül. A postai, futárpostai tevékenységek területén szintén Finnországban nőttek a legnagyobb mértékben a kibocsátási árak, ettől a 3,9 százalékos tempótól a magyarországi áremelkedés mindössze 0,1 százalékponttal maradt el. A szállítási, raktározási területek közül a rakománykezelési szolgáltatások árai is jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi értékeket, átlagosan 1,6 százalékkal.

Kibocsátásiár-indexek, 2012. III. n.-év*
EU−27EurózónaMagyarország
Közúti áruszállítás, költöztetés101,1101,1103,6
Raktározás, tárolás99,9n. a.
99
Postai tevékenység100,4100,3103,8
Egyéb postai, futárpostai tevékenység99,9100,5101,2
*az előző év azonos negyedéve=100,0 Forrás: KSH