Árcsökkentés a gáznál, jöhet a zöldáram

Olcsóbbá válik a gáz tárolása és szállítása, illetve közzétették a zöldforrásokból származó energia ártámogatásának módozatait. Így érdemes lehet Magyarországok tárolni a gázt és megtérülhetnek a napelemes, illetve biomasszás áramtermelésre fordított beruházások.
Napi.hu, 2016. december 23. péntek, 09:05
Fotó: Reuters

A jövő évtől 55 százalékékkal olcsóbb lehet a gáz bepumpálása a magyarországi földalatti tárolókba, míg a kieresztés ára 37 százalékkal csökken - írja a Világgazdaság. A határ menti szállítási pontokon a szállítási kapacitás díja 22 százalékkal, a szállítási forgalmi díj 69 százalékkal zsugorodik, így érdemes lesz gázt tárolni Magyarországon.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette azt a táblázatot, amelyből kiderül, hogy a kötelező áramátvételre jogosult zöldenergia-termelők milyen ártámogatásokat vehetnek igénybe. Ezt a segítséget a kicsi, nem egészen egy megawatt kapacitású rendszerek üzemeltetői kaphatják, amíg meg nem térül a beruházásuk.

A rendelet kizárja a szélkerékfarmokat a kedvezményből. A leghosszabb időre, 25 évre a szilárdbiomassza-beruházások igényelhetnek kötelező áramátvételt. A fix és a napkövetős napelemrendszerek építői 13-13 évre, a hulladékból származó gázt előállítók öt évig élvezhetik a kötelező átvétel előnyeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK