A 20-30 százalékos emelést különösen a multinacionális láncokkal szemben szeretnék érvényesíteni a pékek, mert hosszabb ideje önköltségi ár alatt szállítanak nekik. Annak a sütőipari vállalkozásnak, amely talpon akar maradni, keresztül kell verni az áremelést, egyébként csődbe megy - számolt be a Klubrádió.

Október elején napvilágot látott az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése, amely kimutatta, hogy 2017-ben kilónként a fehér kenyéren átlagosan 6, a félbarna kenyéren 23 forint veszteséget szenved el az átlagos pékség, a vizes zsemlét pedig a nyereséget nem tartalmazó önköltségi áron tudják csak értékesíteni. Ennek az az oka, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok nem fogadják el a megnövekedett költségeket az átvételi árban - olvasható a cikkben.

(Olyan drága lett a lengyel kenyér, hogy sokan lemondanak róla - ezt a cikket olvasta?)