Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gabona- és a takarmányárak, valamint az egyéb - például a munkaerő-, üzemanyag-, logisztikai - költségeik emelkedésére hivatkozva több agrárszakmai szervezet is szorgalmazza az élelmiszerek felvásárlási árának emelését - írja a Világgazdaság. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint azonban a költségek emelkedése nem feltétlenül jár bolti drágulással.

A piacokat ugyanis nem érdeklik a termék előállításának költségei, sokkal inkább a fogyasztó árelvárása, amelyet persze erősen manipulálnak, vagyis az élelmiszerpiac árait a végéről irányítják. Ennek terhét rendre az élelmiszeripar nyögi azzal, hogy elnyeli az input oldali hullámot.

Erre jó példa az elmúlt év, amikor az agrárárak 5,6 százalékos emelkedését az élelmiszeripar 4,7 százalékkal adta tovább, de ezek az árnövekedések a fogyasztói árakban mindössze 2,8 százalékban jelentek meg.

Ezzel szemben idén, az év eddig eltelt időszakában fordult a kocka, és az élelmiszerek fogyasztói ára mutatja a láncban a legnagyobb, 3,9 százalékos emelkedést, és húzza felfelé az inflációt. Az élelmiszeripar árai 2,5, az agrárárak 0,3 százalékkal nőttek.

Ugyanakkor az agrárium szereplői, amikor költségeik emelkedését hangoztatják, előkészítik a láncoknak a fogyasztói árak emelését. Hogy ebből mennyi jut a termelőnek és a feldolgozónak, az az érdekérvényesítő képességi sorrendből kitalálható - hangsúlyozza a szakértő.

A fotó forrása: Pixabay