Áremelés jöhet a kutakon

A benzin ára nő, a gázolajé nem változik.
NAPI, 2013. május 25. szombat, 09:26

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 2,8 százalékkal nőtt, a gázolaj esetében az ár 0,5 százalékkal növekedett. A forint árfolyama heti átlagban 0,9 százalékkal erősödött. Az árfolyam erősödése tompította a piaci árak emelkedését forintban számolva. A fentiek miatt a benzinnél 3 forintos emelés feltételezhető, a gázolajnál nem várható ármódosítás. Igy a benzin ára 422 forintra emelkedik, a gázolaj ra 423 forint marad május 29-én, szerdán - jósolja a GKI Energiakutató.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 20.- május 24-i héten 2,8 százalékkal nőtt, a hét elején magasra ugrott az ár, majd a hét közepére visszazuhant, s ezt követően mérsékelt emelkedésbe fordult. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,5 százalékkal nőtt, a benzinhez hasonlóan változott hétfőtől csütörtökig, a kivétel a hét utolsó napja, amikor a dízel ár csökkent. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten minden nap erősebb volt, mint a múlt heti átlagos árfolyam. Heti átlagában 0,9 százalékkal lett olcsóbb egy dollár. A forint-dollár árfolyam erősödése a dollárban mért árak növekedését forintban számítva tompította.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 105 dollárról péntekre 101,5 dollárra csökkent. Ezt az árváltozási lefutást követték az üzemanyagárak is. A benzin és a gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matuska63, 2013.05.25 20:44

Milyen szép is lenne, ha a Napi ebben a 20 soros hírben nem mondana magának ellent illetve a cikk írója nem siklana el azon a tény felett, hogy a dél európai jegyzés ár szerintük emelkedett miközben a világpiaci ár jelentősen csökkent és a forint erősödött. Tehát akkor mi is lesz a jövő héten a benzinnel? Eh teljesen mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html