Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zöldségfronton az idei év eddig a drágulásról szólt, az egyik főszereplő pedig a saláta. Az európai salátapiacon ugyanis jelentősen emelkedtek az árak, mert a mediterrán régiókban (Olaszországban, Spanyolországban) az év eleji fagyos és csapadékos időjárás, valamint az áradások miatt a salátatermés negyede kiesett. Spanyolországban például saláta mázsánkénti ára a tavaly 59 euróról 210 euróra nőtt idén - derül ki a Mindenár.hu élelmiszerá-információs oldal cikkéből, amely idézi az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrisebb adatait.

Drágaság

A nemzetközi salátapiaci problémák a magyarországi árakban is tükröződnek: a Budapesti Nagybani Piacon március második hetében a magyar fejes saláta termelői ára 20 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A külföldről származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 42 százalékkal - darabonként - 213 forintra nőtt. A jégsalátáé pedig közel a duplájára - darabonként -  452 forintra emelkedett. A budapesti fogyasztói piacokon a fejes saláta fogyasztói ára átlagosan 300-400 forint/darab között alakult - írják az AKI szakértői.

A jégsaláta tehát elég drága, a Mindenár.hu olalán megtalálható akciós kínálat szerint azonban vannak boltláncok, amelyek viszonylag olcsón adják. Például a Sparokban ezen a héten a darabját 199 forintért, a Lidlben pedig 159 forintért adják.

Emelkedőn a paprika is

Az AKI összefoglalója szerint a magyar tölteni való (tv) paprika mérettől függően 900-990 forintba került a nagybani piacon a múlt héten, darabonként pedig 78-105 forintért adták, ez éves összevetésben 16 százalékos drágulást jelent. A marokkói és spanyol töltetni való paprika kilós ára 750-768 forint volt.

A magyar fokhagyma kilós ára például 24 százalékkal 1425 forintra nőtt. A kínai és spanyol fokhagyma kilójáért 1324, illetve 1384 forintot kellett adni. A magyar sóska és a spenót is drágább lett: előbbiből egy kiló 29 százalékkal 900 forint, utóbbi pedig 25 százalékkal 500 forintra drágult.

Borítókép forrása: Northfoto.com

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza rendszeresen együttműködik a Mindenár.hu élelmiszerár-információs oldallal.