Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy vasárnapi bécsi rendezvényen az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi biztos - a közelmúltban ismertetett francia-német versenyképességi kezdeményezéssel kapcsolatban - így vélekedett: "Huszonheten vagyunk (az unióban), és huszonheten csináljuk a dolgokat. Ezért van a bizottság is" - mondta.

Felidézte, hogy az EU a gazdasági válságra reagálva már bevezette a pénzügyi piacok szorosabb ellenőrzését, szigorítja a Stabilitási Paktum betartását és bevezette az európai szemesztert. "Mindez folyamatban van. A pénzügyminiszterek rendszeresen találkoznak egymással. (...) Minden egyéb nemzeti különút, amely többet árt, mint amennyit használ" - szögezte le.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter elutasította uniós "gazdasági kormány" létrehozását. Az euró - mondta - nagyon fiatal fizetőeszköz, és nagyon különböző tagállami nemzetgazdaságok használják. Az euróországok szorosabb gazdasági összehangolására, szankciókra és feltételekre szükség van, de "politikai fikció volna azt gondolni, hogy a bérekben, a nyugdíjakban és más területeken a szerkezeti politikák egységesítése lehetséges valamiféle megadott határidővel, ahogy azt egyesek elgondolják" - mondta.

Hangsúlyozta, nem a német-francia javaslatot tartja "illúziónak", hanem azt, hogy a szóban forgó, nemzeti hatáskörbe tartozó politikai területeket meghatározott egységes előírásoknak lehessen alávetni Brüsszelből a 17 euróövezeti országban.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök javaslata az euróövezeti országok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolására a versenyképesség javítása érdekében több ország részéről felzúdulást váltott ki. A csomagban szerepel az állami eladósodás plafonjának meghatározása, a társasági adó azonos elvek alapján történő kiszámítása, az automatikus, inflációkövető béremelés gyakorlatának megszüntetése, a nyugdíjkorhatár egységesítése, a diplomák és szakképesítések kölcsönös elismerése, valamint a saját nemzeti bankválság-kezelő mechanizmusok kialakítása.

Az euróövezeti országok március 11-én csúcstalálkozót tartanak, amelyen a német-francia javaslatot megtárgyalják.