Árverezik a falusi fogadókat

A falusi vendéglátók közel harmada húzta le a rolót, de a megmaradtak is a túlélésért küzdenek. Az átalakított adórendszer a szállásadók 90 százalékát rosszul érintette.
Körtési Zsolt, 2012. január 7. szombat, 16:59
Fotó: Napi.hu

Az ország frekventált idegenforgalmi körzeteiben is katasztrofális évet zártak a falusi vendégfogadók − vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek. A forgalom már a főszezonban is kisebb volt a tavalyinál, szeptembertől pedig alig akadt vendég a portákon, az ágazat jószerével agonizál. A Dél-Dunántúlon és az Őrségben már minden harmadik szállásadó lehúzta a rolót, és úgy tűnik, a helyzet nem jobb az ország más részein sem.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó egyik somogyi fogadós szerint az elmúlt egy-másfél évben olyan helyzet alakult ki, hogy minden további befektetett forint kidobott pénz. Tavaly tovább szűkültek a fejlesztési források, saját erő és hitel híján a tervezett beruházások többsége leállt vagy el sem indult, de több példa van arra is, hogy az elmúlt években hitelből épített, illetve bővített létesítmények az árverés sorsára jutottak, számos családi vállalkozásból pedig külföldre távoztak a szakképzett, nyelvet is beszélő fiatalok.

Az ágazat már 2010-ben 12-14 százalékos visszaesést realizált a megelőző évhez képest. A fizetőképes kereslet drasztikus csökkenése mellett az sem tett jót a szektornak, hogy 2010 januárjától megszűnt a magánszemélyként szállást adók személyi jövedelemadó-kedvezménye − a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) adatai szerint ez az ágazat mintegy 800 szereplőjének 90 százalékát érintette kedvezőtlenül. A falusi turizmussal foglalkozók 2009 végéig évi 800 ezer forintos árbevételig, illetve 400 ezer forint értékű vendégasztal-szolgáltatásig adómentességet élveztek.

Tóth Tamás, két nyugat-zalai kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes munkatársa szerint Lenti térségében, illetve az Őrség déli részén három korábbi vállalkozás közül egy már papíron sem működik, egy pedig csak így. Néhány fogadót még a törzsvendégek tartanak életben, ám tavaly ezek száma is drasztikusan csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2012.01.07 22:03

@barca: Bocscsi, hogy pontosítanék, de íme egy rész a szövegből:" Az ágazat már 2010-ben 12-14 százalékos visszaesést realizált a megelőző évhez képest. A fizetőképes kereslet drasztikus csökkenése mellett az sem tett jót a szektornak, hogy 2010 januárjától megszűnt a magánszemélyként szállást adók személyi jövedelemadó-kedvezménye" Nos, 2010 januárjában még bőven a szakértőinek nevezett mszp kormány volt hatalmon! Természetesen, távol álljon tőlem, hogy védelmezzem a fidesz kormányt, hisz ők még rúgtak 2-őt,3-at a más országokban egyébként dübörgő falusi vendéglátásba, de azért a lavinát ez a jogszabály indította el. Egész egyszerűen,'90- óta telibe szarja itt mindegyik regime a VIDÉKET, no de majd kíváncsi leszek, mi lesz akkor, ha a vízfej is csődbe megy, azaz pl leáll a BKV, ill egyéb közszolgáltatások. Persze, lehet,hogy itt az ideje valamilyen kijózanító erejű csapássorozatnak, hogy végre észhez térjünk és tegyünk lépéseket egy valódi RENDSZERVÁLTÁS felé...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.01.07 19:35

@barca: Ez egy korrekt megfogalmazás, csak a vakok nem látják, hogy így működnek a dolgok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2012.01.07 19:28

Ez magyarorszag Orban magyar hun vezer altal a szakadekba taszitja a nepet a nep pedig csak nezi es varja a csodat!!!! Minden teruleten ez a helyzet , vendeglatas helyzete a vilagon mindenhol jo fokmeroje a gazdasagnak!!! Na mar most ha ezt figyelembe vesszuk vilagosan latszik a csod amibe Orbanovics caratyuska fogalmatlan fogadott prokatornak a dilettans valamifele programja ami kicsinalja a magyar vallalkozasokat !! Kiveve a Gyevi Simicskat meg a kenopenzt csusztato fidesz kozeli seggnyalo vallalkozokat!!! Nekik nincs gazd valsag naluk nem is lesz ezert csinalnak mindent forditva mert naluk most van a fellendules szabad a vasar mindent lehet amit csak akarnak!! Az orszaghaz is elado , aztan majd Kaja Ibrahim nagylelkuen berbe adja a nemMagyar koztarsasagnak !!!! Barmit lehet , a nep puha es ezt tudja a Diktatorunk meg a seggnyaloi !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html