Árvíz: 4500 embert telepítenek ki

Az árvíz miatt három Szolnok megyei falu 4500 lakosát telepítik ki.
NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 16:42
Fotó:

Kitelepítenek az árvíz miatt 4500 embert Szolnok megye három településéről, Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról pénteken - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az intézkedésre a Körös-torkolatában megcsúszott gátrézsű miatt van szükég - jelentette az MTI. Az embereket a korábban már kijelölt befogadó helyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonban és Tiszaföldvárra szállítják át.
A lakosságot arra kérik, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal. Az állatokat is elszállítják, a hátrahagyott értékeket magasabb pontra, lehetőleg padlásra helyeztetik, a lakások és ingóságok őrzését biztosítani fogják. A három település férfi lakosságát arra kérik, hogy maradjanak és segítsenek a védekezésben: 1200-1300 helybeli férfira számítanak.

A kitelepítés nem érinti a vasárnapi parlamenti választást, ugyanis ebben a választókerületben már az első fordulóban megválasztották a térség képviselőjét.

A helyszínre érkezett Persányi Miklós vízügyi miniszter arról számolt be, hogy a megcsúszott gátrézsű megerősítése folyik, az anyagot helikopterek szállítanak folyamatosan, mert a terület szárazföldön nagyon nehezen közelíthető meg. Mint elmondta, a gátrézsű először mintegy 50 méter hosszon csúszott meg, a legfrissebb információk szerint azonban hosszúsága tovább nőtt. A térségbe érkezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a 2000-es nagy árvízkor több, ehhez hasonló veszélyes szituációt sikerrel kezeltek.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője az MTI-vel közölte: megrepedt a földgát a Hármas-Körös tiszai torkolata közelében Csongráddal szemben, a helyszínre 500-600 katonát vezényeltek és nyolc helikoptert. A honvédség úszó, lánctalpas szállító járműveket és kompokat is a helyszínre küld, hogy éjszaka is tudják a munkát folytatni. Az eszközök a délután folyamán érkeznek meg - közölte a szakminisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK