Árvíz: a gátak egyelőre jól bírják

Tegnap kevéssel éjfél után tetőzött a Duna Budapestnél 861 centiméteres vízállással, csütörtök reggelig mintegy tíz centiméteres apadás várható - derül ki az MTI tudósításából.
Kolozsi Pál, 2006. április 5. szerda, 07:54
Fotó:

A gátak és az árvízi kapuk egyelőre jól bírják a terhelést. Az ár levonulásáig és a 861 centiméteres vízszint 750 centiméterre történő visszahúzódásáig a fokozott készültséget fenn fogják tartani. A katasztrófavédelmi parancsnok szerint ma dől el, hogy megkezdődik-e a folyó fővárosi szakaszán az apadás, a margitszigeti védekezés ennek függvényében változhat.

A főváros közlekedésében az előző napokhoz képest nem várható változás, a 2-es villamos viszont a Közvágóhídtól a Boráros tér helyett az Erzsébet-híd pesti hídfőjéig közlekedik. A Búza utcánál a víz a csatornákból feltört az úttestre, és mintegy 15 centiméter magasságú víz borítja az utat, több szakaszon egy sávra szűkítették a közlekedést. Aquincumnál szintén vízátfolyások keletkeztek az utakon.

Egy hét múlva az alsó rakpartok is szabaddá válnak, azonban csak hetek múlva süllyedhet vissza a víz a normális szintre. A gond éppen a hosszú apadás, mivel a vidéki védművek nem olyan stabilak, mint a fővárosiak. Főként Szentendre térségében válságos a helyzet, ott folyamatosan dolgoznak a gátak megerősítésén.

HOZZÁSZÓLÁSOK