Árvíz: a neheze még hátravan

A Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem apadhat - jelentette ki Persányi Miklós, hozzátéve: "a nehezén még innen vagyunk".
NAPI Online, 2006. április 5. szerda, 13:58
Fotó:

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint az árvíz látványos, intenzív szakasza a korábbi kritikus pontokon véget ért. Ugyanakkor az árvízzel együtt járó jelenségek zöme éppen az apadási szakaszban várható. "Az árvíz javán túl, de a nehezén innen vagyunk" - fogalmazott a tárcavezető.

Az ország folyóin jelenleg 2901 kilométeren van valamilyen árvízi készültség, ebből 1303 kilométeren harmadfokú, 158 kilométeren pedig rendkívüli. Budapestnél szerda reggel 8 órakor 855 centiméter volt a Duna vízállása, 5 centiméterrel alacsonyabb az éjszakai tetőzésnél.

A miniszter szerint lassú apadás várható a folyón, hiszen a Szigetközben az elmúlt két napban csupán 37 centimétert csökkent a vízszint a legmagasabb vízálláshoz képest.

Persányi Miklós megítélése szerint a vízügyi szolgálat sikerrel végezte el az árvízi védekezést az elmúlt napokban, ugyanilyen figyelemre lesz szükség az elkövetkező időszakban és a károk helyreállításakor is. Most az alsóbb Duna szakaszon kell felkészülni intenzív védekezésre. Komolyabb erőfeszítésekre a folyó Pakstól délre lehet számítani - mondta a miniszter.

A Tiszán nem alakult ki még komoly veszélyhelyzet. Jelentősebb védekezésre tíz nap múlva lehet szükség - tette hozzá. A Tisza romániai és ukrajnai szakaszán az esőzések miatt jelenleg egyébként emelkedik a vízszint, eközben a Felső-Tiszán még apadás tapasztalható. Az Alsó-Tiszán viszont már árad a folyó a Duna visszaduzzasztó hatása miatt. A Tiszán is megkezdődött már az ideiglenes védművek építése a felsőbb szakaszokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK