Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton azt mondta: minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben. Jelenleg mintegy 300 kilométernyi folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség. A Hernád mentén 62 kilométeren harmadfokú a készültség. A folyó várhatóan vasárnap hajnal három óra körül tetőzik, 400 centiméter körül - ami elmarad a 2010-es legmagasabb vízszinttől - és a szakemberek szerint várhatóan egy hét alatt vonul le az ár a folyón. A Hernádon kívül több észak-magyarországi folyón, a Sajón, a Bodrogon és a Bódván is árhullámokra számítanak, de ezek kezelése a szakemberek szerint nem okoz problémát.

Elsőfokú készültséget tartanak fenn a Duna szigetközi szakaszán, a Lajta mentén, a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében, a Répcén és a Murán.

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál.

A Rábán egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri, vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Az elmúlt napokban a viharos szél által okozott nagy hullámok miatt a Balatonnál is komoly veszélyhelyzet alakult ki. Bakondi György szombati sajtótájékoztatóján sikeresnek értékelte a védekezést a Balatonnál, ahol mintegy 700 ház volt veszélyben, de mivel ezek jellemzően üdülőterületen vannak, így kitelepítésre nem volt szükség. A katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes egységei összesen 4 ezer emberrel vettek részt a munkálatokban, és a védekezésben mintegy 12 ezer homokzsákot használtak fel. A veszély mostanra megszűnt, folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok, és a vasúti és közúti közlekedés is megindult.

130 főt telepítettek ki

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kitért arra is, hogy az elmúlt napok viharos időjárásával összefüggésben az ország szinte összes megyéjében több mint háromezer beavatkozást hajtottak végre a katasztrófavédelem egységei. A vihar sújtotta Tornanádaskán 114 ház sérült meg, 130 embert telepítettek ki. Az eddigi helyreállítások nyomán viszont már az emberek nagy többsége visszatérhetett otthonába.

Jelenleg mintegy háromezer ember - katasztrófavédelmi és vízügyi dolgozó, valamint önkéntesek - dolgoznak az árvízi védekezésben. A katasztrófavédelemnél minden esetre felkészültek, megvannak a szükséges terveik - emelte ki a főigazgató, aki szerint a katasztrófavédelem átalakított rendszere jól teljesített a védekezésben.

A főigazgató bejelentette azt is, hogy Magyarország mentőcsoportot küld Szerbiába, ahol komoly gondokat okoz az esősés és a folyók áradása. A HUNOR hivatásos mentőalakulat 26 emberrel, hat csónakkal, egy mentőhelikopterrel és hét gépjárművel szombaton délelőtt indult el Budapestről, hogy a szerbiai árvízi mentést segítse.