BUX
36940

Árvíz: már a Tiszára kell koncentrálni - Összefogás az árvízkárosultakért

Az öt legnagyobb karitatív szervezet az árvízkárosultak megsegítésére szólítja fel az embereket a kormány támogatásával megjelentetett hirdetéseken - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

NAPI Online, 2006. április 6. csütörtök, 13:16

Összefogott az öt legnagyobb karitatív szervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kormány finanszírozásában csütörtökön és pénteken hat országos és 20 megyei lapban hirdetést jelentetnek meg, amelyben arra szólítják fel az állampolgárokat, intézményeket, vállalkozásokat, hogy adakozzanak az árvízkárosultak számára - mondta Gyurcsány Ferenc, miután megbeszélést folytatott a legnagyobb karitatív szervezetek vezetőivel. Hozzátette: ma 66 településen összesen 568-an vannak, akik az árvízi kitelepítés miatt nem saját lakásukban, házukban alszanak. Az árvízvédelem kormányzati teendői között említette a védekezés teljes körű koordinálását, amelybe beletartozik a civil szervezetek bevonása a védekezési munkálatokba, az azonnali közvetlen segélyezést, amelyre a kormány 300 millió forintos készpénz segélyalapot nyitott meg, és az újjáépítést, amelyért szerda óta kormánymegbízott felel.

"Ma árvízvédelmi helyzet van és nem árvízi helyzet, mindenütt jól tartjuk a folyóinkat(...)" - mondta Gyurcsány Ferenc, hozzáfűzve: a Tiszán még nem múlt el a veszély. Mint mondta, arra számítanak, hogy Szolnok alatt lesz a legkritikusabb a helyzet, mivel a dunai vízállás visszaduzzasztja a folyót. Hozzátette: megkezdődött az árvízvédelem átcsoportosítása a Tiszára.

Szolnoknál már készülnek az árvízre. Mint Varga László, a Kötikövizig igazgatója, az Új Néplapnak elmondta: az eddigi számítások szerint Szolnoknál április 17-én tetőzik a Tisza, várhatóan 970+- 20 centivel, ami a 1999-es árvíz legmagasabb szintjének felel meg. A jelenlegi tényleges védekezési munkák a gátak magasításából, a hullámverés elleni védekezésből, valamint az átemelő szivattyúk telepítéséből áll. Magasításra azonban csak ott van szükség, ahol azt a vízügyi igazgatóság a felkészülési szinthez képest alacsonynak ítélte meg.