Árvíz: négymillió homokzsákkal készülnek a pénteki tetőzésre

Az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor. Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség. Kedden megkezdi működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.
MTI-Eco, 2013. június 3. hétfő, 17:59

A jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Hangsúlyozta: a technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak. Kiemelt célnak nevezte az emberi élet védelmét és megjegyezte: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak.

Készültségi fokozatot emeltek Észak-Dunántúlon
Több körzetben emelte az árvízvédelmi készültség szintjét az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - olvasható az igazgatóság honlapján. Este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.

A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák - vetítette előre a belügyminiszter. Szólt arról is: számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot.

Lezárások, homokzsákok kihelyezése kezdődött Budapesten

Tarlós István főpolgármester azt jelentette be, hogy kedd reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja - Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, és nem zárható ki, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen. Tájékoztatása szerint kedd délelőtt 10 órakor a közösségi közlekedést is leállítják ugyanitt, s arra kérte a területen belül parkolókat, hogy még hétfő este vigyék el onnan az autójukat.

Elmondta azt is, hogy megkezdték a homokzsákok kihordását a Margitszigetre is, és szerdán megkezdik a Margit híd védelmének kialakítását is.

A főváros 8 méteres vízszintig önállóan el tudja látni a védekezési feladatokat, e magasság felett a katasztrófavédelem segítségét kérik.

Készülnek országszerte

Kiemelten figyelik Komárom és Sződ térségét, ahol megkezdték a gátat erősítését és magasítását, továbbá a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom térségében is megkezdték az előkészületeket - közölte Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja.

Vámosszabadinál várhatóan le kell zárni a határátkelőt, s felkészültek az utak és hidak védelmére - mondta Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja.

Kedd reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ. Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is - jelentette be Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A rendőrség készen áll az árvízi helyzet kezelésére, s egyéb területekről csak végső esetben vonják el az állományt - mondta Balogh János, az országos rendőrfőkapitány helyettese, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke jelezte: a katonai szervezeteknél elrendelték a készenléti szolgálatot, kedden 200 emberrel kezdik a gátak megerősítését.

Czirner József, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli régiójának orvos igazgatója arról beszélt, hogy megerősítették a szolgálatot, s az esetleges útlezárások miatt megtervezték a kerülőutakat is.

Négymillió homokzsák a vízügynél

Négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra - számolt be Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A folyamatos csapadék miatt várhatóan kedvezőtlen irányba kell módosítani az előrejelzéseket, a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. Közlése szerint a tetőzés péntekre-szombatra várható, de utána is fenntartják a figyelőszolgálatot.

Hoffmann Imre közfoglalkoztatási helyettes államtitkár bejelentette: eddig is 20 ezer közfoglalkoztatott vett részt a védművek karbantartásában, őket a védekezési munkálatokra is át tudják csoportosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK