Árvízi helyzet - rendkívüli esemény nem volt

Megfeszített erővel folytak az árvízvédelmi munkák szerdára virradó éjszaka, de rendkívüli esemény nem volt, a magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2146 kilométeren van készültség - idézte az MTI az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivőjét.
NAPI Online, 2006. április 19. szerda, 08:56
Fotó:

Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométer hosszon a védvonalon a Tisza Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, valamint a Zagyva, és a Maros torkolati védelmi szakaszain, továbbá a Hármas-Körös teljes hosszán.
Harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Kettős-, és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón, összesen 744 kilométeren.
Másodfokú készültséget tartanak 264 kilométeren a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay főcsatornán, a Bodrogon és a Fehér-Körösön, míg elsőfokú a készültség 345 kilométer hosszon, a Dunán Kalocsa és Baja között, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

A Duna folyamatosan apad, szerda reggelre Bajánál 730 centiméteres magasságot ért el, Mohácsnál pedig meg lehetett szüntetni az elsőfokú készültséget.

A Tiszán Tokajnál 788 centiméteres a vízállás, Kisköréig apadt, alatta a déli országhatárig továbbra is árad. A kedd délben a rendkívüli készültségben levő védvonalak által védett 21 árvízi öblözet területe 9.033 négyzetkilométer, a védett területen levő települések száma 134, ebből 24 város volt.

Árvízvédelmi munkák két dunai és mind a hat Tisza-völgyi KÖVIZIG védvonalain folynak, a védekezéshez 5,2 millió homokzsákot használtak fel eddig - áll az MTI által idézett közleményben.

A közrádió beszámolója szerint Szolnoknál 1005 centiméterrel tetőzött a Tisza reggel. Az apadás a szakemberek szerint csak néhány nap múlva kezdődik, a nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket.

Árvízi kísérő jelenség már így is van bőven. Fakadóvíz 231 ezer méteren, szivárgás pedig 77 ezer méteren jelentkezik. A csurgások száma 525-re emelkedett.

A Tisza rekord vízállását 2000-ben ugyanezen a napon, április 19-én mérték 1041 centiméterrel.

HOZZÁSZÓLÁSOK