BUX
38240

Árvíz:megfogták a repedést

Szombat délben sikerült megállítani a gátrepedést Szelevény mellett, és a vízügyi igazgatóság nem adja fel, hogy az előállt vészhelyzetet elhárítsa - jelentette az MTI.

NAPI Online, 2006. április 22. szombat, 16:19

Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság vezetője szombaton kora délután Szelevényben tartott sajtótájékoztatóján elmondta hogy Szelevény, Tiszasas és Csépa lakosságának kimenekítése folyamatosan történik, és várhatóan estig befejeződik. A vészhelyzet azonban mindaddig fennáll, amíg érzékelhető apadás nem történik a folyón. "Ez akár hetekig is eltarthat" - tette hozzá a védelmi bizottság vezetője.


Felgyőnél viszont szombat dél körül csúszott meg a Tisza töltése - számolt be a Klubrádió - , közvetlen veszélyhelyzet nincs. A honvédség 250 főt vezényelt át a kritikus szakaszra, és további erők és eszközök átcsoportosítása várható - mondta Kaszás Mihály, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság titkára. A Csongrád megyei település közelében jelenleg még tart a károk felmérése - közölte az Alsói-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese - , ennek függvényében döntenek arról, mekkora erőket kell átcsoportosítani a helyszínre.


A Körösök már apadnak: a Fehér-Körösön délután megszűnik az árvízvédelmi készültség, a Kettős-Körösön pedig várhatóan holnap reggel csökkentik első fokra a készültséget. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: folytatódik az apadás a Berettyón és a Sebes-Körösön is, ám ezen a két folyón egyelőre marad a harmadfokú készültség. Bak Sándor hozzátette: a Hármas-Körösön is folytatódik a lassú apadás, a folyó bal- illetve jobb partján bordás megtámasztással erősítették a gátakat.


Mint arról már beszámoltunk, az árvíz, illetve a gátrepedés miatt 4500 embert telepítettek ki Szolnok megye három településéről, Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról pénteken. Az embereket a korábban már kijelölt befogadó helyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonban és Tiszaföldvárra szállították át.


A kitelepítés nem érinti a vasárnapi parlamenti választást, ugyanis ebben a választókerületben már az első fordulóban megválasztották a térség képviselőjét.