BUX
37994

Árvízvédelemre koncentrál a közútkezelő is

Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) minden forrást megad a Magyar Közút Kht.-nak (MK), hogy az árvízzel kapcsolatos közutas feladatok maradéktalan ellátásához, illetve a részvételhez a polgári védekezésben.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 10:35

A MK Kht. személyi állományának egy részét és számos gépet csoportosított át a kiemelt védekezési helyszínekre, nyomon követi a veszélyeztetett útszakaszok állapotát, és szükség esetén intézkedik az útlezárásokról, amelyekről az Útinform folyamatosan tájékoztatást ad.

A Magyar Közút Kht. folyamatosan nyomon követi a veszélyeztetett útszakaszokat és szükség esetén intézkedik a forgalomkorlátozásról, illetve az elterelő útvonalak biztosításáról. László Sándor vezérigazgató máris intézkedett a súlykorlátozás feloldásáról azokon az útszakaszokon, amelyek a mentéshez szükséges anyagok szállításában szerepet játszanak. A Magyar Közút Kht. a vészhelyzet idejére a minimálisan szükségesre korlátozza alaptevékenységét és minden felszabaduló kapacitását a védelmi munkákra ajánlja fel.

A társaság eddig 100-150 gépet és mintegy 6-700 főt mozgósított a védelmi munkálatokra, de szükség esetén kész átcsoportosítani minden, az alaptevékenység ellátása fölötti erőt az árvízi védekezésre. Erről az árvíz elleni védekezést irányító hatóságok megkeresése után dönt a szervezet.

Az árvíz máris számos útszakasz lezárását tette indokolttá. Lezártak több Duna parti útszakaszt Budapestről északra, és elterelik a forgalmat a bajai Duna hídról is.