A testület 24 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 7 tartózkodás mellett támogatta a Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A Fővárosi Közgyűlés határozatban mondta ki: egyetért azzal, hogy a csillaghegyi öblözet egészének árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény keretében külön projektként az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén valósuljon meg az árvízvédelem. Ennek érdekében a patakok esetében folytassák le a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, míg a Dunával párhuzamos védműről mint második ütemben megvalósuló létesítmény fejlesztéséről annak pontos nyomvonalának kijelölését követően, később dönt majd a testület - tudósított az eseményről az MTI.

Tarlós István a napirend vitájában kijelentette, a javaslatnak két haszna van: a politikai viták sokaságából "kiveszi a szelet" és elkezdődik a projekt megvalósítása.

A patakok esetében a munkák eltartanak körülbelül egy évig, és addig lehet vitatkozni a Dunával párhuzamos védmű nyomvonaláról - mondta a főpolgármester, hozzátéve: a vitát ne velük, hanem a szakemberekkel, a szakhatósággal folytassák le.

Tarlós István közölte: a becslés szerint a Barát-patak esetében nettó 1 milliárd, az Aranyhegyi-patak esetében nettó 1,3 milliárd forintba kerül az árvízvédelmi fejlesztés.

Csárdi Antal (LMP) elmondta, hogy támogatja a javaslatot, de szerinte a Fidesz-KDNP szeretné a tartalmi politikai vitákat elkerülni a római-parti védműről.

Gy. Németh Erzsébet (DK) arról beszélt, az előterjesztés mutatja, hogy a városvezetés kapkod, mióta a Kúria átengedte a római-parti védművel kapcsolatos népszavazási kérdést, a javaslat nem ad választ például arra, hogy mennyibe kerül a patakok esetében a védekezés.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester értelmesnek és logikusnak nevezte a projekt kettéválasztását, így elindulhat a patakok mentén az árvízi védekezés. Szerinte az ellenzék abban érdekelt, hogy obstruálja a városvezetés megoldását.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azt mondta, hogy ez az ügy az ellenzék meghatározó szereplői számára politikai színpad, ők a balhéban érdekeltek. Az ellenzéki képviselőket arra kérte, hogy támogassák az előterjesztést, és ne használják azt "politikai balhéra".

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás