Árvízveszély a Fehér- és Fekete-Körösön

Az elmúlt napok heves esőzései, és a továbbra is várható nagy mennyiségű csapadék következtében a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú (narancs színű) árvízi figyelmeztetést bocsátott ki a Fehér- és a Fekete-Körös teljes romániai szakaszára.
MTI, 2016. június 14. kedd, 17:00
Fotó: Istockphoto

Az intézet honlapján megjelentetett közlemény szerint a magyar-román határ térségében a Túr, a Kraszna és a Berettyó folyókon is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A Kraszna és a Berettyó romániai felső szakaszán másodfokú a készültség.
A hatóság szerint szerda délután 18 óráig a Fekete- és a Fehér-Körös bárhol kiléphet a medréből, és eláraszthatja a szomszédos gazdaságokat, termőföldeket.

A közlemény szerint a Dunába ömlő bánsági folyók áradása jelenti a legnagyobb veszélyt. A Berza Gátalja alatti szakaszára, a román-szerb határ térségére harmadfokú, vörös figyelmeztetést bocsátottak ki, de a Nérán, és a Krassón is másodfokú a készültség.

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék következtében a nyugat-romániai régió csaknem valamennyi patakja, folyója kiléphet a medréből az elkövetkező nap során - figyelmeztet a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK