BUX
40021

Árzuhanást hozott az új gyógyszerlicit

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a gyógyszergyártói árlicit szabályainak módosulása.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 23. kedd, 17:18

A gyógyszerrkasszát érintő intézkedések egyik elemként jelentősen módosultak a gyógyszergyártói árlicit szabályai. A július 27-én életbe lépett jogszabályváltozások alapján záruló első eljárás - az Országos Egészségpénztár (OEP) tájékoztatása szerint - azt mutatja, hogy az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Október elsejétőtől ennek következményeként jelentős gyógyszerárcsökkenések várhatók. A liciten 458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos mértékű árcsökkentést a gyógyszergyártók.

A gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is megtalálható, így például, vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, onkológiai szerek. Egyes vérnyomáscsökkentőkért vagy koleszterinszint csökkentő gyógyszerekért a betegek dobozonként akár ezer forinttal is kevesebbet fizethetnek majd a korábbinál. (A gyógyszerek térítési díja abban az esetben emelkedhet, ha a gyártó nem él az árcsökkentés lehetőségével, és ugyanabból a hatóanyagból rendelkezésre áll jelentősen olcsóbb készítmény is.)

Az OEP nyomatékosította: nagyon fontos, hogy a lakosság orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy október 1-jétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedje. Ennek kiválasztásához - hangsúlyozzák - segítséget nyújt az OEP honlapján elérhető gyógyszerkereső is.