Az ÁSZ szerint minden rendben a költségvetéssel

Az Állami Számvevőszéknek szerint a jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti változata teljesíti az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos követelményét, és a költségvetés hiányára vonatkozó törvényi előírásokat.
Rácz Gergő, 2020. július 1. szerda, 14:59
Fotó: Napi.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a 2021. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott és az Országgyűlés által támogatott módosító indítványokat - közölte a testület. Ezek összességében egyaránt 91,8 milliárd forinttal növelik a költségvetés kiadási és bevételi főösszegét, következésképpen a tervezett hiányt nem változtatják meg, és az államadósság alakulását sem befolyásolják.

Az ÁSZ értékelése szerint a módosítások következtében csekély mértékben nő a kockázatos előirányzatok összege, és csökken a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló tartalékok összege. Ez utóbbi azonban még így is közel kétszerese az elemzés által számszerűsített kockázatoknak.

Elemzéseiben az ÁSZ nem megállapításokat tesz, hanem összefüggésekre, hatásokra világít rá, felhívja a figyelmet az adott területen jelentkező dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatja az eredményeket. Az Állami Számvevőszék elemzések és tanulmányok készítésével, illetve ezek rendelkezésre bocsátásával támogatja a Költségvetési Tanácsot feladatai ellátásában, így abban is, hogy az államadósság-szabály teljesülésével kapcsolatos állásfoglalását meghozza, ami a Tanács legfontosabb törvényi kötelezettsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.07.01 15:41

Az ÁSZ szerint akkor is rendben lenne, ha egyetlen mondatból állna: ahogyan orbán aznap reggel rendeli ! Csillagos megjegyzés: megígérte, hogy csökkenti az államadóságot a külföld és a belföld felé is .....négyszemközt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html